VERTICUTEREN | leestijd: 5 min

Wanneer kan je het beste verticuteren?

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Op het juiste moment verticuteren is belangrijk als we het gras succesvol willen laten herstellen. In dit artikel vertel ik niet alleen in welke periode van het jaar je best verticuteert maar ook op welk moment van de dag!

In welke maanden kan ik verticuteren?

Bij het verticuteren snij je met messen verticaal door het gras en de eerst paar mm grond. Hiermee wordt het gras ook zwaar belast. Daarom verticuteren we in periodes wanneer het gras op zijn sterkst is en goed groeit.

In de zomer verticuteren kan ook, alleen mogen de temperaturen niet boven de 20 graden zijn. Wanneer je verticuteert in de zomer zal het gras ook veel meer water nodig hebben.

In de zomer verticuteren kan ook, alleen mogen de temperaturen niet boven de 20 graden zijn. Wanneer je verticuteert in de zomer zal het gras ook veel meer water nodig hebben.


Nog een goede test om zeker te zijn is de bodemtemperatuur meten. Deze moet minimaal 10 graden zijn. Let op de luchttemperatuur is niet gelijk aan de bodemtemperatuur. De bodem heeft namelijk veel meer tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. In de meeste gevallen zal dit in de loop van de maand maart zijn, maar hou hiervoor goed de weersvoorspellingen én je grasmat in de gaten.

Op welk moment van de dag kan ik het beste verticuteren?

In het voorjaar en najaar is deze vraag minder van toepassing omdat temperaturen vaak tussen de 12 en 20 graden liggen. In dit geval kan men heel de dag verticuteren. Wanneer je in de zomer wil verticuteren of wanneer de temperaturen hoger zijn dan 20 graden probeer dan te verticuteren wanneer het warmste moment van de dag geweken is en de temperatuur begint af te koelen. Zorg in elk geval dat het gras goed wordt bemest en bewaterd na het verticuteren!

Hoe vaak moet ik verticuteren?

Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren. Is deze laag 2 cm dan moet je zeker jaarlijks verticuteren. Wanneer je maaisel laat liggen zal deze laag sneller groeien.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met het verticuteren van je gazon? Dat kan erg makkelijk met de de verticuteer kits van MOOWY hier zitten de juiste producten in die je nodig hebt bij het verticuteren.
 
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
x
x