VERTICUTEREN | leestijd: 12 min | Laatst geupdate op: juli 19, 2022

Verticuteren van het gazon, alles wat je moet weten | Met duidelijk stappen plan

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
In dit artikel vind je alles over verticuteren. Ik leg uit wat verticuteren is, waarom je regelmatig moet verticuteren en hoe je het beste resultaat behaald! Ook laat ik je zien welke stappen je moet volgen. Met dit artikel zorg jij voor een groen & gezond gazon.

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hieronder of op het Youtube kanaal van MOOWY.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een belangrijke onderhouds techniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal, ook wel de viltlaag genoemd. Dit organische materiaal heeft een verstikkende functie in het gazon. Je kan verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.

Waarom moet ik verticuteren?

Gras heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen tot een prachtig groen gazon. Met ruimte bedoel ik “ruimte tussen de grasplantjes”. Deze ruimte wordt vaak ingenomen door mos, onkruid of een viltlaag. Door te verticuteren maak je ruimte

Een viltlaag bestaat vooral uit dood organisch materiaal wat blijft liggen tussen het gras en wat niet goed wordt afgebroken. De viltlaag vormt dan een verstikkende laag tussen het gras en andere essentiële elementen zoals water, licht, lucht en voedingsstoffen.

Met verticuteren verwijder je de viltlaag, waardoor de plant weer toegang heeft tot deze essentiële elementen.

 

Ook mos heeft een verstikkend effect op gras. Wanneer er veel mos aanwezig is dan kan het gras zich niet in de horizontale richting ontwikkelen waardoor een mooi dicht gazon niet mogelijk is. Door mos machinaal te verwijderen (verticuteren) geef je het gras weer de ruimte om een vol gazon te vormen.

 

Als deze gazonproblemen hun gang hebben kunnen gaan en een hardnekkige viltlaag of mos heeft de overhand genomen dan zal verticuteren een onderdeel zijn van een gazon renovatie.

 

Verticuteren is dus een belangrijk onderdeel in het onderhoud van een gazon. Het is iets wat in de meeste tuinen jaarlijks zou moeten gebeuren! Afhankelijk van de status van jouw gazon is het een aardige klus, maar het is héél dankbaar werk.

 

Je gazon knapt er zichtbaar van op.

 

Om het verticuteren makkelijker te maken hebben we bij MOOWY verticuteer kits ontwikkelt. Die bevatten alel producten die nodig zijn bij het verticuteren. Zo herstelt het gazon sneller, voorkom je dat onkruid weer terugkomt in je gazon en ga je verzuring van de bodem tegen waardoor het mos minder snel terug komt.

Wanneer moet ik verticuteren?

Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.

Gras groeit niet onder 10 graden Celsius bodemtemperatuur. Let op dat je niet de buitentemperatuur als maatstaf neemt. De luchttemperatuur is zeker niet gelijk aan de bodemtemperatuur. De bodem heeft namelijk veel meer tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. In de meeste gevallen zal dit aan het begin van de maand maart zijn, maar meten is weten!

 

Het weer op de dag van het verticuteren, niet te warm en niet te veel zon, dit maakt de klus voor jezelf een stuk aangenamer! Maar dit geldt ook voor het gras, probeer het op een bewolkte dag te doen en een druppel regen kan geen kwaad tijdens het proces.

 

Verticuteren en harken van het gazon

"Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit."

Op welk moment van de dag moet ik verticuteren?

In het voorjaar en najaar is deze vraag minder van toepassing omdat temperaturen vaak tussen de 12 en 20 graden liggen. In dit geval kan men heel de dag verticuteren. Wanneer je in de zomer wil verticuteren of wanneer de temperaturen hoger zijn dan 20 graden probeer dan te verticuteren wanneer het warmste moment van de dag geweken is en de temperatuur begint af te koelen. Zorg in elk geval dat het gras goed wordt bemest en bewaterd na het verticuteren!
 
Door het verticuteren krijgt de grasplant kleine wondjes waardoor het makkelijk uitdroogt, vermijd dus verticuteren in de volle zon. Kan je niet anders? Verticuteren dan aan het einde van de dag als de meeste hitte al voorbij is. In elk geval is het zeer belangrijk om na het verticuteren grondig te sproeien

Hoe vaak moet ik verticuteren?

Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren. Is deze laag 2 cm dan moet je zeker jaarlijks verticuteren. Wanneer je maaisel laat liggen zal deze laag sneller groeien.

Verticuteermachine of verticuteerhark gebruiken?

Verticuteren doe je met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Verticuteren met de hand is de meest arbeidsintensieve optie. Bij een gazon groter dan 150 vierkante meter, is deze optie niet aan te raden.

 

Als je machinaal gaat verticuteren kun je kiezen uit een verticuteermachine die elektrisch wordt aangedreven of één die gebruik maakt van een benzine motor. Bij gazons die groter zijn dan 500 vierkante meter zit je vaak aan de benzine optie vast, alleen al omdat het snoer te kort is!

 

Wanneer er veel mos verwijderd moet worden is de extra kracht van de benzinemotor aangeraden.

 

Een verticuteermachine is duur in aanschaf en je hebt deze maar 1x per jaar nodig dus is huren vaak een betere optie. Ze zijn vaak te huur bij de tuincentra, bouwmarkten of de tuin machine specialist in de buurt.

 

Een hele dag huren kost rond de €50. Heb je de machine maar een halve dag nodig? Probeer hem dan te delen met een buur, dit maakt het veel goedkoper!

elektrische verticuteermachine
verticuteerhark op het gras

Verticuteren doe je met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Verticuteren met de hand is de meest arbeidsintensieve optie. Bij een gazon groter dan 150 vierkante meter, is deze optie niet aan te raden.

 

Als je machinaal gaat verticuteren kun je kiezen uit een verticuteermachine die elektrisch wordt aangedreven of één die gebruik maakt van een benzine motor. Bij gazons die groter zijn dan 500 vierkante meter zit je vaak aan de benzine optie vast, alleen al omdat het snoer te kort is!

 

Wanneer er veel mos verwijderd moet worden is de extra kracht van de benzinemotor aangeraden.

 

Een verticuteermachine is duur in aanschaf en je hebt deze maar 1x per jaar nodig dus is huren vaak een betere optie. Ze zijn vaak te huur bij de tuincentra, bouwmarkten of de tuin machine specialist in de buurt.

 

Een hele dag huren kost rond de €50. Heb je de machine maar een halve dag nodig? Probeer hem dan te delen met een buur dit maakt het veel goedkoper!

STAP 1 | Kort maaien van het gazon

Het belangrijk dat je het gazon goed maait voordat je daadwerkelijk gaat verticuteren. Als je dit niet doet, zul je merken dat het verticuteren veel lastiger gaat en onnodig een hele zware klus wordt! Maai het gras op een hoogte tussen de drie en vijf centimeter om de klus voor jezelf makkelijk te maken. Lees hier alle tips & trics over grasmaaien.

STAP 2 | Verticuteren

Een veelgemaakte fout is dat mensen het verticuteer gereedschap als een ploeg gebruiken en veel te diep de grond ingaan. Dit maakt dit werk juist onnodig zwaar! Je hoeft slechts maximaal 5 millimeter de grond in te gaan om een optimaal resultaat te krijgen. Op deze manier verwijder je vrijwel alleen het mos en dat is natuurlijk de bedoeling.

Het dieper bewerken van de grond heeft totaal geen zin! Als je twijfelt, kun je het beste beginnen op de meest onopvallende plek en het resultaat beoordelen. Door net dieper dan de oppervlakte te verticuteren snijden we de wortels van het gras door. Hierdoor komt er een groeihormoon vrij wat het herstel proces activeert

STAP 3 | 2de maal verticuteren voor optimaal resultaat

Het verticuteren is een stap die je meerdere keren moet herhalen. Voor het beste resultaat verticuteer je minimaal twee, soms wel drie keer. De messen van de verticuteermachine staan immers naast elkaar, met enige afstand hiertussen. Je mist dus altijd een stukje als je maar één keer zou verticuteren. Tussen elke passage moet het losgekomen organische materiaal verwijderd worden van het gazon.

De meest effectieve manier om te verticuteren is als je één keer in de lengterichting van je gazon werkt en daarna in een hoek van 45 graden daarvan. Je weet dan zeker dat je het hele gazon meepakt.

Waarom in een hoek van 45 graden in plaats van haaks op de eerste richting verticuteren?

  • Het is makkelijker werk voor jezelf
  • Het is minder zwaar voor de machine
  • Het is veel minder intens voor je gazon
  • De grasmat hersteld hierdoor sneller

Wanneer het gazon in slechte staat is kan je nog een 3de maal over het gazon gaan.

STAP 4 | Nazorg, wat doe je na het verticuteren

Het verticuteren is een opdonder voor het gazon. Dankzij het vrijgekomen groeihormoon, start het herstel proces direct. Het gras heeft op dat moment meststoffen en water nodig. Optioneel, maar wel aan te raden, zaai je vervolgens ook nieuw graszaad. Dit heeft twee voordelen, onkruid heeft minder kans in het uitgedund gazon en doorzaaien houdt het gazon jong waardoor het een hoge reproductie capacateit heeft. Met andere woorden het gazon zal makkelijker dichte groeien tot een vol gazon. Lees hier de voordelen van doorzaaien.

 

Direct na het verticuteren bemest je best met een meststof die veel stikstof bevat zoals Spring Boost Gazon meststof. Stikstof stimuleert blad ontwikkeling en dit verbeterd en verkort het herstel.

 

Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Quick Repair graszaad is hier een ideaal graszaad voor. Lees hier meer over hoe je moet zaaien.

 

Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.

Wil je nu zelf aan de slag gaan?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met het verticuteren van je gazon? Dat kan erg makkelijk met de de verticuteer kits van MOOWY hier zitten de juiste producten in die je nodig hebt bij het verticuteren.
MOOWY logo
 
 
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
x
x