VERTICUTEREN | leestijd 6 min

Hoe verticuteren? Met een verticuteermachine of met de verticuteerhark?

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Een verticuteermachine is onmisbaar voor een goed onderhoud van je gazon. Maar welke variant kies je en waar moet je op letten? Welke messen gebruik je? En waarom moet je eigenlijk verticuteren? Dat leggen we je haarfijn uit.

Waarom verticuteren?

Graswortels hebben frisse lucht nodig. Zeker na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos, wat het gras verstikt. Door je gazon 1 à 2 keer per jaar te verticuteren. Geef je het frisse lucht. Verticuteren gaat mosvorming tegen én het geeft je gazon de kans te herstellen en gezond te blijven.

Verticuteerhark of verticuteermachine?

Verticuteren is een intensieve klus. Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen. Welke variant voor jou het meest geschikt is kun je het best bepalen aan de grootte van je tuin en de hoeveelheid werk die je wilt verrichten.

Na het verticuteren ziet je gazon er toegetakeld uit. Maak je geen zorgen, met een goede nazorg is dit zo weer in orde!

Verticuteerhark

De verticuteerhark heeft twee kanten. Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken. Laat je dit liggen, dan hoopt het zich direct weer op als nieuwe viltlaag.

Het voordeel van de hark is dat deze goedkoop in aanschaf is. Minder fijn is dat het een zeer arbeidsintensieve klus is. Is je gazon groter dan 100 m2? Overweeg dan om een verticuteermachine te gebruiken.

Verticuteermachine

Verticuteren wordt een stuk gemakkelijker met een verticuteermachine. Bij grotere gazons is dit zelfs aan te bevelen. De verticale messen in de machine brengen sneden aan in de bovenste laag van het gazon. Zo worden mos en vilt verwijderd en wortels doorgesneden. Je gazon kan weer ademen en water opnemen.

Je kunt kiezen uit een elektrische machine of een met een benzinemotor. Een elektrische verticuteermachine is geschikt voor kleinere oppervlaktes, tot aan ongeveer 350 m2. De motoraangedreven machine is geschikt voor alles daarboven. Deze wordt vaak ook professioneel gebruikt.

Uitvoeringen

Verticuteermachines komen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Je hebt de keuze uit vaste messen, losse messen en naalden. Vaste messen snijden beter, slijten minder snel en zijn goedkoper in aanschaf, maar losse messen werken weer beter op ondergronden met veel stenen en rotsen. Naalden zijn geschikt om de grond te beluchten. Veel verticuteermachines komen met een opvangbak. Handig, want dan hoef je na afloop niet te ruimen.

Verticuteermachine kopen of huren?

Een verticuteerhark schaf je voor een paar tientjes aan bij de bouwmarkt, tuincentrum of tuinmachinewinkel. Voor een verticuteermachine kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s. Wil je dit er niet aan uitgeven? Overweeg dan om een verticuteermachine te huren. Dit kan bij diverse bouwmarkten of bij verhuurbedrijven zoals Boels. Voor één dag betaal je ongeveer 40 tot 60 euro. Tip: deel de huur, de kosten én het werk met je buren. Op één dag verticuteren jullie samen met gemak drie tuinen. Gelijk een stuk gezelliger.

Nazorg

Na het verticuteren ziet je gazon er toegetakeld uit. Maak je geen zorgen, met een goede nazorg is dit zo weer in orde. Het herstelproces begint direct en het gras heeft daarom meststoffen en water nodig. Je kunt er ook voor kiezen om op de kale plekken die zijn ontstaan door het verticuteren gelijk graszaad bij te zaaien. Het is heel belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt. Sproei daarom 1 tot 2 keer per dag.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Meer weten over hoe en wanneer te verticuteren? Dat lees je in dit artikel. Wil je meer tips over het onderhoud van je gazon? Download hier gratis de GAZON BASIC GIDS.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x