MOSBESTRIJDING & ONKRUID | leestijd: 5 min

Onkruid in het gazon herkennen, bestrijden en voorkomen

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Het is een doorn in het oog voor menig tuinier: onkruid in het gazon. Want hoe kom je ervan af? De vraag is ook: waar komt het vandaan? We leggen je uit hoe je onkruid kunt herkennen, kunt bestrijden, maar ook kunt voorkomen. .

Waar komt onkruid vandaan?

Onkruid nestelt zich graag op de plekken in je gazon die niet goed onderhouden zijn. Is het gras te kort gemaaid? Heeft het weinig tot geen extra voeding gekregen? Zijn er kale plekken? Dan wordt je gazon het terrein van onkruid. Maar onkruid kan op meer manieren je gazon binnendringen: door vogels, door de wind en bijvoorbeeld door compost.

"Door een dichte grasmat te creëren krijgt onkruid
niet de kans om zich te ontwikkelen"

Onkruidsoorten

Wat is onkruid eigenlijk? Want wat de een onkruid vindt, vindt de ander een mooie bloem. De definitie van onkruid is een op een bepaalde plaats ongewenste plant. De meest voorkomende onkruidsoorten zijn:

  • Klaver
  • Paardenbloem
  • Boterbloem
  • Straatgras (Poa Annua) 

Klaver

Deze vlinderbloemige plant is een hardnekkig kruid dat met gemak een koude winter overleeft. Klaver ontstaat door een stikstof tekort in je gazon. Je hoeft klaver dus niet te bestrijden, maar je kunt het verhelpen door je gazon te bemesten met een mest rijk aan stikstof.

Paardenbloem

De paardenbloem herken je aan zijn gele kop en na de bloei aan de witte pluisjes. In deze pluisjes zitten zaadjes die door de wind verspreid worden in je tuin, en voor je het doorhebt, staat je hele gazon er vol mee. Handel dus voordat de bloem is uitgebloeid. Verwijder deze met wortel en al. Wil je geen paardenbloemen in je gazon, kies dan voor een grassoort met een grovere structuur, zoals sport en speel graszaad.

Boterbloem

Misschien associeer je dit vrolijke gele bloemetje helemaal niet met onkruid, maar het tast andere planten aan. In vochtige grond vermeerdert de boterbloem zich in razend tempo. Het is dus van belang op tijd te handelen. Je verwijdert hem gemakkelijk met de hand: schoffel de grond los en trek de bloem eruit.

Straatgras (Poa Annua)

Met zijn bleekgroene kleur is straatgras nou niet bepaald een lust voor het oog. Wanneer je het niet bestrijdt, zal het zich overal vestigen. Met vele kale plekken en ziektes als gevolg. Verwijder het met de hand, anders tast je de rest van je gazon aan.

Een onkruidvrij gazon begint bij een goed onderhouden gazon

Onkruid bestrijden

Onkruid in je gazon kun je op de volgende manieren bestrijden:

  • Handmatig. Met de hand verwijder je al veel, maar met een onkruidsteker haal je onkruid met wortels en al weg. Een bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te bukken. Beide zijn echter wel tijdrovende en intensieve klussen. Een pluspunt is dat je andere planten niet beschadigt.  
  • Bestrijdingsmiddelen. Kies wel voor een onkruidmiddel dat je gazon niet doodt. Gebruik een drukspuit, lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en draag beschermende kleding.

Wat te doen bij hardnekkig onkruid?

Gebruik van chemische middelen wordt beperkt tot de professional met een fytolicentie. Blijft het onkruid hardnekkig terugkomen? Dan is een beroep doen op een professional de efficiëntste manier.

Onkruid voorkomen

Heb je het onkruid in je gazon aangepakt? Dan is het nu van belang dat je weet hoe je het kunt voorkomen. Maak gebruik van de volgende tips, dan heb jij zo een mooi, onkruidvrij gazon.

Wat kun je doen om onkruid te voorkomen?

•   Maai regelmatig en maai het gras niet te kort, dan vormt het gras een betere barrière. Houd voor siergazon minimaal 3 centimeter aan en voor schaduw- en speelgazon 4 centimeter.

•   Zorg dat je een dichte grasmat hebt, dit doe je door op kale plekken bij te zaaien.

•   Zoals alle planten hebben de wortels van grassprieten zuurstof nodig. Belucht je gazon 1 keer per jaar.

• Je grasmat heeft ook voeding nodig. Deze voeding komt in de vorm van mest. Het is belangrijk om je gazon 3 tot 4 keer per jaar te bemesten.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x