GRASZAAD | leestijd: 9 min

Wat voor type gazon kies jij?

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Je wilt een mooi gazon. Dan heb je twee opties: graszoden leggen of gras inzaaien. In dit artikel geven we je tips waar je op kunt letten bij het zelf inzaaien van je grasmat. Want waar begin je? Waar moet je op letten bij het kiezen van graszaad? Hoeveel graszaad heb je nodig per m2? En welke soorten zijn er allemaal? Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord.

Welke soorten graszaad zijn er?

Bepaal voordat je naar een winkel rent of bij ons online graszaad wilt bestellen waar je je gazon voor wilt gebruiken. Moet het tegen een stootje kunnen? Moet het vooral mooi zijn en fijn aanvoelen? Zoveel wensen, zoveel graszaden. We lichten de vier belangrijkste soorten graszaad voor je uit. 

1 Graszaad voor Sportgazon & Speelgazon

Gebruik je je grasmat intensief? Dan is graszaad voor Sportgazon en Speelgazon de ideale keuze. Het graszaad kiemt snel en zorgt voor een mooie, dichte grasmat. Het mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Het gras kan tegen een stootje, dus kinderen mogen lekker ravotten en huisdieren kunnen uitgelaten rondrennen. Het herstelt snel en blijft mooi groen tijdens de winter.  


"Gras voor Sport- & Speelgazon kan wel tegen een stootje,
dus laat je kinderen lekker ravotten en huisdieren rondrennen"

2 Graszaad voor Schaduwgazon

Niet alle grassoorten doen het goed in de schaduw. Heb je veel bomen in je tuin of komt er gewoon niet veel (zon)licht op je gazon? Schaduwgras is hier tegen bestand! En voor de momenten dat het wel zonnig is in je tuin: de grassoorten kunnen ook goed tegen zon. Het mengsel bestaat uit grassoorten met een lage lichtbehoefte.

3 Graszaad voor Siergazon

Hoef je niet te rennen over het gras maar wil je vooral een mooie grasmat? Voor een gazon uit het boekje kies je voor siergazon graszaad. Minder robuust, maar samengesteld uit grassoorten met een fijnere structuur, zoals zwenkgrassen. Hierdoor voelt het lekker zacht aan.

4 Snelkiemend graszaad

De naam zegt het al. Met snelkiemend graszaad weet je zeker dat je snel een mooi, vol gazon hebt. Het mengsel bestaat voor het grootste deel uit Engels raaigras, waardoor het zó sterk is dat het niet alleen bestand is tegen rondrennende kinderen, maar ook de winter overleeft en vaak jarenlang mee kan.

Welke grassoorten worden veel gebruikt?

Hierboven benoemden we al welke grassoorten er in de graszaden zitten. Maar wat betekent dat? We lichten de eigenschappen van de meest voorkomende grassoorten uit. Afhankelijk van de toepassing zal het graszaad onderstaande grassoorten in verschillende verhouding in zich hebben.

gras-zaaien-met-de-hand

Engels raaigras

Engels raaigras komt snel op en vormt een dichte zode. Het kan goed tegen betreding en heeft een mooie glans. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat Engels raaigras zeer geschikt is voor sportvelden, speelgazons en gemeentelijke grasvelden.

Roodzwenkgras

Je herkent roodzwenkgras aan zijn gerolde bladeren. Met een verdeling tussen forse en fijne bladeren vormt het een dichte zode. Bovendien kan het goed tegen zonlicht. Een andere fijne eigenschap is dat je het goed kunt maaien. Je vindt roodzwenkgras vaak terug in bermen.


"Veldbeemdgras kan goed tegen betreding,
droogte én winterse omstandigheden"

Veldbeemdgras

Veldbeemdgras groeit minder snel dan andere grassoorten. Het is een type gras dat vaak wordt gebruikt op golfbanen en sportvelden. Het kan goed tegen betreding, droogte én tegen winterse omstandigheden.

Italiaans raaigras

Deze grassoort bloeit na elke keer maaien maar is na één jaar niet meer wintervast. Qua uiterlijk lijkt het op de Engelse variant, maar dan net wat forser en voorzien van kleine kafnaaldjes. De grassoort groeit snel.

Struisgras

Struisgras is populair voor gazons. Het kan goed tegen droogte en herstelt snel. Maai je de grasmat een keer te kort? Geen probleem voor deze grassoort. Naast in gazons kom je struisgras tegen in bossen, in de berm en op de golfbaan.

 

De verdeling van de grassoorten is als volgt: 

Sport & Speel Graszaad Schaduwgraszaad Siergraszaad Snelkiemend graszaad

Engels Raaigras

60%

40%

15%

80%

Roodzwenkgras

35%

40%

60%

20%

Veldbeemdgras

5%

10%

10%

0%

Sport & Speel Graszaad Schaduwgraszaad Siergraszaad Snelkiemend graszaad

Engels Raaigras

60%

40%

15%

80%

Roodzwenkgras

35%

40%

60%

20%

Veldbeemdgras

5%

10%

10%

0%

Sport & Speel Graszaad Schaduw graszaad Sier graszaad Snelkiemend graszaad

Engels Raaigras

60%

40%

15%

80%

Roodzwenkgras

35%

40%

60%

20%

Veldbeemdgras

5%

10%

10%

0%

Hoeveel graszaad heb je nodig per m2?

Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van bepaalde factoren: wil je doorzaaien om een bestaand gazon extra body te geven of wil je een geheel nieuw gazon aanleggen? Wij adviseren 17 gram per vierkante meter als je doorzaait. Gebruik bij inzaaien de dubbele hoeveelheid, 34 gram per vierkante meter. Weet je niet precies hoe groot je gazon is? Dit meet je zelf gemakkelijk op. Een grote stap is ongeveer 1 meter.

Tip: Bekijk op google maps je tuin en bereken aan de hand van de schaal de grote van je gazon.

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Graszaad kiemt bij een bodemtemperatuur van 10 graden en hoger. De beste periode om gras te zaaien is daarom van februari tot en met oktober. Maar let op! Er zijn meer factoren voor succes. Welke? Dat lees je in het artikel over gras zaaien.

Waar met je op letten bij het kiezen van graszaad?

Heb je besloten wat voor soort gazon je wilt? Dan kun je over tot aankoop. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

Bekijk de gras soorten in het mengsel

Kijk op de verpakking welke soorten gras in het mengsel zitten. Dankzij bovenstaand overzicht weet je hier al meer over!

Kwaliteit van het zaad

Misschien verwacht je het niet, maar er is veel verschil in kwaliteit van gazonzaad. Dit uit zich bijvoorbeeld in de kiemkracht. Met kiemkracht bedoelen we het zaadpercentage dat ontkiemt onder bepaalde omstandigheden. Ook gaan goedkopere graszaden minder lang mee, soms maar 1 seizoen. Daarom adviseren wij altijd om voor een A-merk te gaan.

Goed afsluitbare verpakking

Heb je niet al het graszaad in een keer nodig, dan wil je het op kunnen bergen zonder dat het beschimmelt of dat het graszaad zijn kiemkracht verliest. Let er bij het kiezen va het juiste graszaad op dat het product in een goed afsluitbare verpakking zit.

Toepassing van het graszaad mengsel

Let uiteraard op dat je het juiste mengsel bestelt. Dus voor jouw ultieme gazon! Een sport & speel gazon voor actief gebruik, schaduwgras voor schaduwrijke plekken en siergras voor een gazon uit de boekjes.

Waar kun je graszaad aanschaffen?

Graszaad kun je op veel plekken aanschaffen. In tuincentra, winkels of online. Hieronder leggen we de verschillende opties uit.

Graszaad aanschaffen in een tuincentrum of winkel

Een voordeel van graszaad aanschaffen in een tuincentrum of winkel is dat je je kunt laten informeren door een verkoper en al je vragen kunt stellen. Helaas hebben verkopers vaak weinig specifieke kennis over het gazon. Je kunt het product bekijken en inschatten welke verpakking je nodig hebt. Nadelen zijn dat je afhankelijk bent van beschikbaar assortiment en dat je misschien wel wegloopt met het duurste product. Én je moet zelf sjouwen! 

Online graszaad bestellen

Bestel je liever online je graszaad, dan kun je van tevoren onderzoek doen naar het beste graszaad én de beste webshop. Je kunt producten vergelijken en ervaringen van andere kopers lezen. Er is keuze te over én, óók belangrijk: het product wordt bij de voordeur afgeleverd. Een nadeel is wel dat je even moet wachten voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

MOOWY BOL.com Graszaaddirect Boerenbond

Eigen merk

Ja

Nee

Nee

Nee

Gratis verzending vanaf

€35, -

€20, -

Geen

€29, -

Duidelijke handleiding

Ja

Nee

Nee

Nee

Advies

Ja

Nee

Ja

Ja

MOOWY BOL.com Graszaaddirect Boerenbond

Eigen merk

Ja

Nee

Nee

Nee

Gratis verzending vanaf

€35, -

€20, -

Geen

€29, -

Duidelijke handleiding

Ja

Nee

Nee

Nee

Advies

Ja

Nee

Ja

Ja

MOOWY BOL.com Graszaad- direct Boeren-bond

Eigen merk

Ja

Nee

Nee

Nee

Gratis verzending vanaf

€35, -

€20, -

Geen

€29, -

Duidelijke handleiding

Ja

Nee

Nee

Nee

Advies

Ja

Nee

Ja

Ja

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Enthousiast geworden? Bekijk ons assortiment graszaden. Zelf aan de slag met het zaaien van graszaad? Lees onze tips in dit artikel over gras zaaien.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x