GAZON BASICS | leestijd: 10 min

Graszaad alles wat je nodig hebt voor een prachtig groen gazon.

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
In dit artikel vertel ik je alles over graszaad. Wat voor soorten gras er zijn, welk graszaadmengsel bij jou past en hoe je succesvol een prachtig groen gazon creëert!

Wat je zaait, zul je oogsten

Ik zeg altijd “Wat je zaait zul je ook oogsten”, het is een veelgebruikte uitdrukking die vaak figuurlijk wordt bedoeld, maar met betrekking tot gras ook zeker letterlijk kan worden genomen. Graszaad wordt vaak beoordeeld of het goed of slecht is aan de hand van hoe snel het kiemt. Dit is een zeer slechte indicator aangezien de snelst kiemende grassoorten een levens cyclus hebben van 6 maanden tot een jaar! Daarna blijf je achter met een uitgedunt gazon met veel kale plekken, niet de bedoeling dus! Door kwaliteit graszaad te kopen bespaar je op lange termijn doordat je gazon veel standvastiger is.

Welk graszaadmengsel past bij mij?

Als je op zoek gaat naar graszaad, heb je grofweg de keuze uit drie verschillende graszaadmengsels.

Sport & Speel Graszaad

Sport & Speel gazon: Dit gras heeft een makkelijke groei en kan zich makkelijk vestigen. Daarnaast is het gras tolerant tegen intensieve betreding en is het onderhoudsvriendelijk.

Schaduw graszaad

In Schaduw gazon zitten grassoorten in die minder licht nodig hebben. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam. Dit gras vergt iets meer aandacht maar kun je korter maaien.

Siergazon

Een Sier gazon mengels bevat meer fijnbladige soorten en heeft daardoor een hoge sierwaarde en kan beter tegen kort maaien.


"De beste periodes om gras te zaaien zijn de Lente en de vroege Herfst."

Wanneer kan ik graszaad zaaien?

Zorg dat de bodemtemperatuur zeker 10 graden is. Wanneer je zaait in het voorjaar zal de kiemling veel energie steken in het creëren van blad omdat het wil bloeien. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich minder goed, om het wortelstelsel te bevorderen moet je extra fosfor toedienen. Het is dus belangrijk om het nieuwe gras te bemesten met een starter meststof zoals Lawn Starter. Deze meststof bevat extra fosfor. Betere wortels betekent een gezondere plant welke beter tegen droogte van de zomer kan!

 

Moowy_Sport_Fun_gebruiksperiode


Van februari tot en met oktober mits temperaturen het toelaten.

 

LET OP: De luchttemperatuur is niet gelijk aan bodemtemperatuur, in het voorjaar blijft de bodem langer koud terwijl deze juist warmer blijft in het najaar!

Cruciaal voor succes

Bodem temperatuur

Het graszaad begint het kiemingsproces pas bij een bodemtemperatuur van 10 graden. Tot die tijd gebeurd er niks. Let op, de temperatuur overdag moet hoger dan 10 graden zijn om de bodem te kunnen opwarmen. Meten is weten! Dit kan met elke simpele thermometer, doe dit op + - 3cm diepte.

Vochtgehalte in de bodem

De bodem moet een hoog vochtgehalte hebben zodat het graszaad dit kan opnemen. Een droge bodem moet je daarom uitgebreid de avond voor het zaaien sproeien.

Het graszaad moet contact maken met de bodem

Er moet niet alleen vocht aanwezig zijn in de bodem, het graszaad moet het ook kunnen opnemen. Hiervoor moet het goed contact maken met de bodem. Hark het graszaad daarom bij het inzaaien een beetje in en wals het daarna goed aan met een tuinwals. Sla deze stap niet over. Geen bodemcontact is geen kieming!

Hark compacte grond eerst los

Gras groeit niet op beton dus ook niet op compacte grond. Compacte en harde grond MOET eerst los geharkt of belucht worden.

Hoe moet ik graszaad zaaien stap voor stap

 •  
 • 1. Bereken de nodige hoeveelheid graszaad;
     •   - Inzaaien: 34gr vermenigvuldigen met jouw aantal vierkante meters
        - Doorzaaien: 17gr vermenigvuldigen met jouw aantal vierkante meters

 • 2. Verdeel grote oppervlaktes in kleinere delen en bereken het nodige zaad voor die delen
 •  
 • 3. Zaai een bestaand gazon direct na het maaien in. Zorg dat het gazon droog is
 •  
 • 4. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting
 •  
 • 5. Hark het graszaad lichtjes in om zo optimaal contact met de bodem te garanderen
 •  
 • 6. Rol aan met de gazonwals, dit doen we om goed bodemcontact te creëren. Het graszaad wordt dan als het ware een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt
 •  
 • 7. Beregenen en houd nat totdat de kiemlingen uitkomen. Het is beter om vier keer per dag licht te sproeien dan één keer per dag zwaar te sproeien met de kans op uitspoeling
 •  
MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x