GRASZAAD | leestijd: 12 min

Alles over gras zaaien (inclusief stappenplan)

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Wat komt er allemaal kijken bij het zaaien van gras? Hoe moet je gras zaaien en in welke tijd van het jaar? Welke soorten graszaad zijn er en welke is geschikt voor mijn gazon? Hoe verzorg ik een net ingezaaid gazon? In dit artikel vind je alles over gras zaaien.

Waarom gras zaaien?

Waarom zou je gras zaaien? Dit doe je niet alleen als je een nieuw gazon wilt aanleggen, maar ook als het gazon is uitgedund of als er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Deze ontstaan bijvoorbeeld door onkruid of stenen in de tuin maar ook door ongedierte als emelten en engerlingen.

Naast gras zaaien heb je nog twee andere mogelijkheden om een gazon aan te leggen namelijk, graszoden leggen of kunstgras leggen.

Welk graszaadmengsel past bij mij?

Ben je op zoek naar graszaad, dan heb je grofweg de keuze uit drie verschillende graszaadmengsels. Graszaad voor Sport- & Speelgazon, voor Schaduwgazon en voor Siergazon. We lichten de soorten aan je toe.

Graszaad voor sportgazon & speelgazon

Gebruik je je gazon intensief? Kies dan voor Sport & Speelgazon graszaad. Het mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Hierdoor kan het tegen een stootje en is het bestand tegen intensieve betreding (van bijvoorbeeld kinderen of huisdieren). Dit gras groeit snel en kan zich makkelijk vestigen. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk.

Graszaad voor Schaduwgazon

Zorgen de bomen in je tuin voor schaduw of komt er gewoon niet zoveel zonlicht in je tuin? In Schaduwgazon graszaad zitten grassoorten die minder licht nodig hebben. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam. Deze grassoort heeft iets meer aandacht nodig maar kun je korter maaien.

Graszaad voor Siergazon

Voor een gazon uit het boekje, dat er mooi bij ligt maar dat je niet intensief betreedt, bestaat er graszaad voor Siergazon. Dit mengel bevat meer fijnbladige soorten, heeft daardoor een hoge sierwaarde en kan beter tegen kort maaien.

Goed graszaad

Wat je zaait, zul je ook oogsten. Deze veelgebruikte uitdrukking wordt vaak figuurlijk bedoeld, maar kan met betrekking tot gras ook zeker letterlijk worden genomen. Of graszaad goed of slecht is, wordt vaak beoordeeld aan de hand van hoe snel het kiemt. Maar dit is een zeer slechte indicator. De snelstkiemende grassoorten hebben een levenscyclus van 6 maanden tot een jaar! Daarna blijf je achter met een uitgedund gazon vol kale plekken. En dat is niet de bedoeling! Door kwalitatief goed graszaad te kopen investeer je wat meer, maar bespaar je op de lange termijn doordat je gazon veel standvastiger is.

Wanneer gras zaaien?

Wanneer kun je het best gras zaaien? We raden je aan rekening te houden met de seizoenen en met enkele andere cruciale omstandigheden.

Beste moment om gras te zaaien

Gras zaaien kan bijna het hele jaar door. De beste tijd om te zaaien is van februari tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. In het najaar heb je als voordeel dat de bodem nog warm is van de zomer. In het voorjaar zaaien kan ook heel goed. Wanneer je in het voorjaar zaait, zal de kiem veel energie steken in het creëren van blad. Hij wil namelijk bloeien. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich minder goed.
 
Om het wortelstelsel te bevorderen kun je extra fosfor toedienen. Het is belangrijk om het nieuwe gras te bemesten met een startersmeststof zoals Lawn Starter. Deze meststof bevat extra fosfor. Met betere wortels is je plant gezonder en beter bestand tegen de droogte van de zomer.

Wanneer zaaien? Van februari tot en met oktober mits de temperaturen het toelaten

LET OP:  De luchttemperatuur is niet gelijk aan bodemtemperatuur, in het voorjaar blijft de bodem langer koud terwijl deze juist warmer blijft in het najaar!

Geschikte omstandigheden

We weten nu wanneer het beste moment in het jaar is om te zaaien, maar er zijn nog enkele zaken waar je op kunt letten.

Bodemtemperatuur

Het graszaad begint het kiemingsproces pas bij een bodemtemperatuur van 10 °C. Tot die tijd gebeurt er niks. De temperatuur overdag moet hoger zijn dan 10 °C om de bodem op te kunnen warmen. Hoe warm de bodem is, meet je met een simpele thermometer. Doe dit op ongeveer 3 cm diepte.

Vochtgehalte in de bodem

De bodem dient een hoog vochtgehalte te hebben zodat het graszaad dit kan opnemen. Is de bodem droog, sproei dan de avond voor het zaaien uitgebreid.

Het graszaad moet contact maken met de bodem

Er moet niet alleen vocht aanwezig zijn in de bodem, het graszaad moet dit ook kunnen opnemen. Hiervoor is het belangrijk dat het zaad goed contact maakt met de bodem. Hark het graszaad daarom bij het inzaaien een beetje in en wals het daarna aan met een tuinwals. Sla deze stap niet over. Geen bodemcontact is geen kieming!

Het graszaad moet contact maken met de bodem

Gras groeit niet op beton dus ook niet op compacte grond. Compacte en harde grond MOET eerst los geharkt of belucht worden.

"Tip: zaad kiemt in zonlicht. Bedek de grond na het zaaien dus niet met extra tuinaarde of compost."

Een siergazon

Gras inzaaien versus gras bijzaaien

We onderscheiden twee manieren van zaaien: inzaaien en bijzaaien.

Gras inzaaien

Inzaaien doe je op kale grond. Dit vergt voorbereiding. Voordat je van start gaat is het handig om te weten welke grondsoort jouw tuin heeft. Als je dit weet, kun je nagaan hoe je de grond het best bewerkt en welke meststoffen de grond nodig heeft. Verwijder voordat je gaat zaaien eerst het onkruid uit de bodem. Ligt er al gras? Verwijder dit met behulp van een zodensnijder. Ploeg de grond om en egaliseer deze. Is de voorbereiding gedaan? Dan kun je van start!

Lees meer over het inzaaien van gras in het artikel Gazon aanleggen (inclusief stappenplan).

Gras bijzaaien

Bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd, doe je op een bestaand gazon. Na de eerste keer zaaien zijn er kale plekken ontstaan, deze vul je op door bij te zaaien. Onkruid en plagen dunnen je grasmat uit, maar ook het weer draagt hier aan bij. Tijd om bij te zaaien. Dit doe je op dezelfde manier als inzaaien maar dan zonder bovenstaande voorbereiding.

Graszaad zaaien met de hand

Hoe gras zaaien? - 7 simpele stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap 1: bereken de benodigde hoeveelheid graszaad

Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van of je een nieuw gazon aanlegt of een bestaand gazon wilt bijzaaien. Voor een nieuw gazon adviseren wij 34 gram per vierkante meter. Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter. Twijfel je hoe groot je gazon is? Dit meet je zelf gemakkelijk op. Een grote stap is ongeveer 1 meter.

Stap 2: werk in kleine stapjes

Heb je een groot gazon, verdeel de grote oppervlakte in kleinere delen en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt per deel.

Stap 3: kies je moment

Zaai een bestaand gazon direct na het maaien in. Zorg daarnaast dat het gazon droog is.

Stap 4: gelijkmatig verdelen

Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Een strooiwagen is hiervoor een handig hulpmiddel, maar met de hand kan ook. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.

Stap 5: hark het graszaad lichtjes in

Door te harken garandeer je optimaal contact met de bodem.

Stap 6: rol aan met de gazonwals

Hierdoor creëer je goed bodemcontact. Het graszaad wordt als het ware een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.

Stap 7: sproeien, sproeien, sproeien

Beregen de grond en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag licht te sproeien dan 1 keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat het graszaad wegspoelt.

Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

Je hebt nodig:

 • Graszaad
 • Strooiwagen
 • Spade
 • Hark
 • Gazonwals
 • Tuinslang
 • Grasmaaier
 • Zodensnijder
 • Meststof

 

Houd rekening met:

 

 • Kies het juiste moment, bij voorkeur in het voorjaar of najaar
 • Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten
 • Weet hoe groot je gazon is en hoeveel graszaad je nodig hebt
 • Betreed het gazon zo min mogelijk het gehele eerste seizoen na zaaien
 • Wacht 21 dagen na het kiemen met grasmaaien

 

3 Gouden tips na het zaaien

Je hebt alle stappen uitgevoerd. Mooi! We geven je nog 3 gouden tips voor het beste resultaat.

Tip 1: Koop 10% meer graszaad dan nodig

Je zal zien dat er een paar weken na het kiemen kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad. Je doet er slim aan net iets meer graszaad te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. De kale plekken zaai je dan bij met hetzelfde graszaad als bij het inzaaien.

Tip 2: Beperk betreding

Je zal zien dat er een paar weken na het kiemen kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad. Je doet er slim aan net iets meer graszaad te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. De kale plekken zaai je dan bij met hetzelfde graszaad als bij het inzaaien.

Tip 3: Onderhoud, onderhoud, onderhoud

Je zal zien dat er een paar weken na het kiemen kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad. Je doet er slim aan net iets meer graszaad te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. De kale plekken zaai je dan bij met hetzelfde graszaad als bij het inzaaien.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x