REPERATIE & RENOVATIE | leestijd: 8 min

Gazon herstellen (inclusief stappenplan)

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Hoe kun je het gaz nherstellen?
De gele plekken in het gazon worden groter en groter en onkruidbestrijdingsmiddel helpt niet meer. Herkenbaar? Dan kan het tijd zijn om opnieuw te beginnen en je gazon te renoveren. Wij leggen je graag uit hoe je je gazon weer in ere herstelt.

Waarom je gazon herstellen?

Jouw gazon krijgt het hele jaar door veel te verduren. Spelende kinderen, warme en droge zomers en koude winters. Maar ook mos, onkruid en bodeminsecten zoals emelten en engerlingen zijn grote boosdoeners. Het resultaat? Een droog en dor gazon, kale plekken en dood organisch materiaal.

Een droog gazon

Een droog en dor gazon

Het gazon herstellen na de winter

Na een strenge en koude winter is je gazon vaak in slechte conditie. Het gras heeft haar frisgroene kleur verloren en misschien zijn er zelfs kale plekken ontstaan. Ook is de winterperiode uitermate geschikt voor een aantal grasziektes, zoals sneeuwschimmel. Sneeuwschimmel komt vaak voor tussen 0 en 8 graden en wordt veroorzaakt door luchtvochtigheid, natte periodes of een laag sneeuw op het gras. Het is belangrijk om de grasziektes te verhelpen en tot herstel van het gazon over te gaan.

Stappenplan: in 6 stappen je gazon herstellen

Volg onderstaand stappenplan en jouw gazon ziet er straks weer strak en stralend uit.

Stap 1: verticuteer het gazon

Een mos-of viltlaag is funest voor de gezondheid van je gazon. Verwijder deze door je gazon te verticuteren. Door te verticuteren geef je je gazon weer de ruimte om te ademen en voedingsstoffen op te nemen. Ook ontstaat er ruimte waarin nieuw graszaad kan ontkiemen.

Stap 2: zaai graszaad bij  

Door het verticuteren ontstaan er kale plekken in het gazon. Deze werk je weg door bij te zaaien met graszaad. Bewerk wel eerst de ondergrond. Haal stenen weg zodat je met een vlak terrein begint.

Stap 3: bemesten van het gras

Naast zuurstof en water heeft elk gazon voeding nodig. Deze voeding komt in de vorm van gazonmest. Hierdoor verbeter je de bodem en gaat het gras weer groeien. Je kunt je gazon het best 3 à 4 keer per jaar bemesten. In het voorjaar, in de vroege zomer, in de late zomer en als afsluiter nog een keer in het najaar.

De beste tijd om je gazon te herstellen is in het voor- of najaar. Dit heeft alles te maken met de bodemtemperatuur

Stap 4: sproeien!

Sproei je gazon direct na het bemesten. De meststoffen kunnen namelijk leiden tot het verbranden van het gras. Het is van belang dat de meststoffen zijn opgelost voordat de zon op je gazon schijnt. Sproei echter niet te lang. Als er een modderpoel ontstaat op de plek waar je net hebt bijgezaaid, dan bestaat de kans dat de zaden op een hoopje spoelen.  

Stap 5: strooi kalk

Voor een mooi gazon is de juiste zuurgraad heel belangrijk. Dit verbetert de bodemconditie en zorgt ervoor dat voedingsstoffen zoals mest goed worden opgenomen. Heeft je bodem een lage pH-waarde? Strooi dan kalk op je gazon.

Stap 6: maai het gras

Maai tot slot je gazon. Wacht wel totdat het nieuwe gras een hoogte van 10 centimeter heeft. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien? Wacht een paar dagen en maai wederom 1/3 van de lengte van de grassprieten af. Je maakt je gazon tiptop in orde door ook de graskanten bij te werken. Dit doe je snel en makkelijk met een graskantensteker.

Wat is de beste tijd om het gazon te herstellen?

Het beste moment om je gazon te herstellen is in het voor- of najaar. Dit heeft alles te maken met de bodemtemperatuur. Die is dan hoog genoeg om je gazon te bewerken en graszaad te laten ontkiemen. Ook is er voldoende vocht beschikbaar om het gras weer te laten groeien.

Wat heb je nodig?

Voor de renovatie van je gazon heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig. Die zetten we hier voor je op een rij.

Het volgende gereedschap heb je nodig om het gazon te herstellen:

  • Verticuteermachine of verticuteerhark
  • Strooiwagen, deze gebruik je voor het bemesten en voor het kalken
  • Sproeier met broes
  • Grasmaaier en kantensteker


De volgende materialen heb je nodig om het gazon te herstellen:

Meststoffen-strooien

Hoe lang duurt het herstellen van het gazon?

Je gazon herstellen kan een tijdrovende klus zijn. Naast de arbeidstijd van de te verrichten handelingen (verticuteren, zaaien, bemesten, kalken en maaien) moet je ook het juiste moment uitkiezen en geduld hebben. Let er op dat het niet te warm is en dat er geen grote regenbuien worden verwacht. Heb je gras ingezaaid? Betreed deze stukken van je gazon dan de eerste twee weken niet.

Hoe kies je het juiste graszaad?

Ga je bijzaaien, bepaal dan welk graszaad je nodig hebt. Voor intensief gebruik van je grasmat kun je het best graszaad voor sportgazon en speelgazon gebruiken. Komt er niet veel zonlicht in je tuin? Overweeg dan graszaad voor schaduwgazon. Wil je een gazon uit het boekje? Kies dan siergazongraszaad. Meer over deze graszaden en alles wat je moet weten over het aanschaffen van graszaad lees je in het artikel Graszaad kopen.
 

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x