GAZON ONDERHOUD | leestijd: 8 min

Emelten bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Emelten in het gazon bestrijden
Eerst ziet je gazon er mooi gezond en groen uit, maar opeens verschijnen er gele plekken en pikken er meer vogels in het gras. Dit kan betekenen dat je emelten of engerlingen in je gazon hebt. Hoe je de emelten herkent én kan bestrijden lees je hier.

Wat zijn emelten?

Een emelt is een larve van de langpootmug. De langpootmug zelf is een onschuldig insect, maar de larven kunnen een hoop schade aanrichten. De meest voorkomende soorten in België en Nederland komen uit de Tipula-familie. We onderscheiden twee soorten: de Tipula oleracea en de Tipula paludosa.

Langpootmug Tipula Oleracea

De langpootmug Tipula oleracea, ook wel koollangpootmug genoemd, vliegt van april tot juni en van augustus tot oktober.

Langpootmug Tipula Paludosa

Langpootmug Tipula paludosa, ook wel de moeraslangpootmug genoemd, vliegt slechts een keer per jaar, in augustus en september.

 

De muggen leggen in deze periode tot wel 400 eitjes. Dit doen ze op afzonderlijke plekken in het gras. Je begrijpt dat als deze allemaal uitkomen, je een ware plaag te pakken hebt. De eerste generatie larven veroorzaakt de meeste schade in de zomer. De generatie die in het najaar uitkomt, overwintert en is niet gevoelig voor vorst. Ze overleven zelfs een temperatuur van -10°C. De larve is het actiefst in een vochtige grond. In de winter verschuilt hij zich in een holletje in de grond, maar in het voorjaar komen ze weer omhoog om zich te voeden. In de zomer ontpopt de larve zich tot een langpootmug.

 

Langpootmug

Langpootmug

Emelten

Emelt

Langpootmug

Langpootmug

Emelten

Emelt

Hoe herken je emelten?

Emelten hebben een grijsbruine kleur. Je zou kunnen zeggen dat de emelt een kruising is tussen een worm en een rups. Ze hebben geen poten en geen duidelijk hoofd. Het is dus lastig te zien wat de voor- of achterkant is. Emelten worden ongeveer 4 tot 5 cm lang.

Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?

Emelten kunnen serieuze schade aanrichten aan je gazon. Daarom moet je de emelten bestrijden. De larven leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. Is het gras op, dan verplaatsen ze zich naar een nieuw stukje waar ze verder kunnen eten. Emelten zijn echter maar deels verantwoordelijk voor de kale plekken in je gazon. Emelten zijn een lekker hapje voor vogels (vooral voor kraaien, roodborstjes en spreeuwen) en voor mollen. Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, zullen ze het gazon net zolang omploegen totdat ze de insecten hebben gevonden.

Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon

Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Ook kun je enkele graszoden optillen en kijken of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen.

Kun je emelten in het gazon voorkomen?

Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september. Dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon. Zorg ook voor een sterke grasmat. Ideale leefomstandigheden voor emelten zijn een natte herfst, een zachte winter én een zwakke grasmat. Emelten voorkomen is altijd beter dan emelten bestrijden

Tip: beperk schade door emelten aan je gazon door je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september.

Wanneer bestrijd je emelten het best?

Emelten zijn het best te bestrijden als de bodemtemperatuur wat is opgewarmd. Deze dient minimaal 8°C te zijn. De beste periode is van maart tot en met oktober. Let wel op dat de emelten niet te groot zijn. Zijn ze al rond de 4 cm, dan zullen de larven binnen korte tijd verpoppen en zijn ze niet meer te bestrijden. Zijn ze 2 tot 3 cm, dan is dit nog wel mogelijk. Je kunt op twee manieren de emelten bestrijden: op een natuurlijke manier of met chemische middelen.

Biologische bestrijding van emelten met aaltjes

Op zoek naar een bestrijdingsmiddel waarmee je natuur en milieu niet belast? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Het zijn microscopisch kleine beestjes die, zodra ze hun prooi vinden, deze binnendringen en gebruiken als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Kortom: je laat de natuur de natuur de emelten bestrijden. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra te bestellen.  

Emelten chemisch bestrijden

Om de emelten te bestrijden dood kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Zo kun je strooikorrels over het gras verspreiden en besproeien, waardoor de substantie de grond intrekt. Bereikt het de larve, dan wordt deze verlamd en uiteindelijk gedood. Wees je er wel van bewust dat chemische middelen schadelijk zijn voor mensen en voor dieren. Ook zijn niet alle chemische middelen vrij verkrijgbaar. Het is daarom verstandig een professional in te huren om de emelten te bestrijden.

Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden

Ben je verlost van de emeltenplaag? Dan kun je overgaan tot herstel van je gazon. Zaai de kale plekken die de larven hebben veroorzaakt opnieuw in met graszaad. Wacht hier wel mee totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees dan het artikel graszaad, alles wat je moet weten.

Verwar emelten niet met engerlingen!

Emelten worden vaak in één adem genoemd met engerlingen. Er is echter een verschil. Wil je weten hoe je de engerling herkent en bestrijdt, lees dan het artikel Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan met het bestrijden van emelten of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x