GAZON ONDERHOUD | leestijd: 9 min

Tuinonderhoud | Alle tips voor een prachtige tuin.

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Het is voorjaar. Wil je het hele jaar door genieten van een fijne tuin, dan mag je nu aan de slag. Maar hoe dien je je tuin precies te onderhouden? We geven je tips voor je gazon, maar we slaan ook je planten en terras niet over.

Tuinonderhoud start met het gazon

Veel tuinen bestaan voor een groot deel uit gazon. En je wilt toch graag dat deze er fraai uitziet. Maar voor een mooie groene grasmat moet je wel wat werk verzetten. Met onderstaand stappenplan geniet jij binnenkort van een mooi gazon.

1. Gazon verticuteren

Na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Hierdoor kunnen de graswortels niet goed ademen. Maar ze hebben wel frisse lucht nodig. Dit geef je ze door 1 à 2 keer per jaar je gazon te verticuteren. Met een speciale verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de harde moslaag van je gazon. Dit geeft je gazon de kans te herstellen en in goede conditie te blijven.

2. Gazon inzaaien

Door het verticuteren ontstaan er kale plekken in je gazon. Deze werk je weg door graszaad bij te zaaien. Bewerk voor je gaat zaaien eerst de ondergrond. Dit doe je door bijvoorbeeld stenen en onkruid te verwijderen. Zo begin je met een mooi vlak terrein. (Bij)zaaien doe je het best tussen maart en september, in verband met de bodemtemperatuur.

3. Kalk strooien

Voor een mooi gazon is één ding heel belangrijk: de juiste zuurgraad. Dit verbetert de bodemconditie en zorgt ervoor dat voedingsstoffen (zoals meststoffen) goed worden opgenomen. Heeft je bodem een lage pH-waarde? Strooi dan kalk op je gazon. Doe dit 2 keer per jaar. Aan het begin van het jaar in februari of maart en nog een keer aan het eind van het jaar in oktober of november.

4. Gazon bemesten

Een gazon heeft voeding nodig. Je geeft je gazon deze voeding door 3 à 4 keer per jaar te bemesten. De eerste voeding geef je in het voorjaar. Herhaal dit vroeg in de zomer, laat in de zomer en nog een keer in het najaar.

5. Gazon maaien

Voor een mooie dichte grasmat is het van belang dat je het gazon regelmatig maait. Nadat je gras hebt gezaaid (zie stap 2) en van mei tot oktober dien je dit wat vaker te doen, bijvoorbeeld 1 keer per week. Vergeet ook niet voor de start van de winter een keer goed te maaien. Doe dit altijd wel wanneer het gras droog is. Aan het eind van de middag is hiervoor een goed moment.

Zorg voor scherpe messen. Botte messen laten gespleten punten achter waardoor het gras verdort. Hanteer qua lengte de regel dat je per keer 1/3 van de grassprieten afmaait. Vergeet ook niet de graskanten mee te nemen. Met een maaier wordt dit lastig, dus daarvoor gebruik je een graskantensteker. Dan ziet je hele gazon er tiptop in orde uit!

6. Geef voldoende water

Naast voeding heeft je gazon ook voldoende vocht nodig. Nu is dat in ons land meestal niet het probleem, maar bij lange droogte en in de zomermaanden dien je hier iets beter op te letten. Vergeet dus niet te sproeien.


"Door je gazon goed te onderhouden, geniet je het hele jaar door
van een mooie grasmat"

Onderhoud van planten

Naast je gazon hebben ook je planten onderhoud nodig. Kijk in het voorjaar of je planten nog wel genoeg plek hebben om te groeien. Staan ze te dicht op elkaar, verplaats deze dan voordat het blad begint uit te lopen. Snoei bij waar nodig. Door je planten te snoeien, houd je ze in model en voorkom je wildgroei in je tuin. Bovendien bloeien ze mooier. Snoeien doet bloeien!

Onderhoud van het terras

Zeker na de winter kan je terras wel een opknapbeurt gebruiken. Groene aanslag en mos hebben je tegels gevonden. De hoogste tijd om dat te verwijderen! Veeg om te beginnen je terras goed aan, zo haal je al een hoop weg. Verwijder hardnekkige resten door te schrobben met een harde borstel of gebruik een hogedrukreiniger.

Tuinonderhoud: zelf doen of uitbesteden?

Geen zin om zelf aan de slag te gaan in de tuin? Denk er dan eens aan om een tuinman in te schakelen. Het snoeien van planten is niet voor iedereen weggelegd, en weet je niet hoe je het moet aanpakken of heb je geen tijd, laat het dan over aan een professional. Grote klussen, zoals het snoeien van bomen, kun je in verband met veiligheid en het juiste gereedschap sowieso beter uitbesteden.


Het onderhoud van je gazon kun je het best wel zelf doen. Voor bovenstaand stappenplan heb je geen groene vingers nodig en als je je gazon goed bijhoudt, zie je snel resultaat. Bovendien bespaar je een hoop geld op de tuinman.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x