MOSBESTRIJDING & ONKRUID | leestijd: 6 min

Klaver in het gazon: Zo bestrijd en voorkom je het!

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Het klavertjevier, je kent het gelukssymbool vast wel. Maar wist je dat het eigenlijk een ‘foutje’ van de natuur is? Klaver heeft oorspronkelijk drie blaadjes en is voor menig tuinliefhebber geen geluksbrenger maar een ware doorn in het oog. Het kan je groene grasmat namelijk flinke schade toebrengen. Heb jij ook last van klaver in het gras? In dit artikel lees je hoe je klaver herkent, waar het vandaan komt én hoe je er weer vanaf komt. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Wat is klaver?

Klaver is een eenjarige of vaste plant die je werkelijk overal vindt. In de berm, in weilanden, aan de voet van heggen en waarschijnlijk ook in jouw eigen gazon. Door de vele eiwitten is klaver zeer geschikt als veevoer en de bladeren worden ook weleens gebruikt voor in een salade, maar als je het niet zelf hebt geplant, is het geen goed teken als je klaver in je gazon vindt. Het betekent namelijk dat de grond over onvoldoende voedingsstoffen (voornamelijk stikstof) beschikt waardoor onkruiden, zoals klaver, de kans krijgen te nestelen en te groeien. Klaver is een hardnekkig onkruid dat zelf stikstof uit de lucht opneemt waardoor ze goed kan groeien.

Hoe herken je klaver in het gazon?

Je herkent klaver aan het groene blad dat in trosjes van drie aan een stengel zit. In de zomermaanden bloeien de meeste klavers en zul je kleine bloemen zien. Klaver is een moeilijk te bestrijden kruid dat vaak ook de wintermaanden overleeft.

Welke soorten klaver zijn er?

Er zijn meer dan tweehonderd soorten klaver. We lichten de varianten die het meest voorkomen in België en Nederland aan je toe: de rode klaver, de witte klaver, de kleine klaver en de springklaver.

Rode klaver

De rode klaver is een meerjarige plant. Dit betekent dat, als je het niet bestrijdt, de klaver jaren in de grond blijft. Je herkent deze klaversoort aan de rode en roze bloemetjes die rechtop staan. De rode klaver bloeit van mei tot oktober.

Witte klaver

De witte klaver is een kruiper. Voordat je het doorhebt is dit plantje je hele gazon ‘doorgekropen’. Ook deze klaver is een meerjarige plant en bloeit van mei tot oktober. Ben je op zoek naar een klavertjevier? Bij de witte klaver komt deze relatief het vaakst voor.

Kleine klaver

Klein, want in vergelijking met de rode en witte klaver is dit plantje veel kleiner. De bloemen zijn geel van kleur. De kleine klaver is een eenjarige plant, maar bloeit wel bijna het hele jaar.

Springklaver

Springklaver, ook wel gehoornde klaverzuring genoemd, dankt zijn naam aan de snelle verspreiding. Je hoeft de klaver maar aan te raken en je merkt dat het zaad wegspringt en even verderop verder groeit. Voor je het weet staat het gazon vol met dit onkruid. Springklaver heeft ook gele bloemen maar ziet er toch anders uit dan de kleine klaver. De bladeren hebben namelijk een roodbruine kleur. Je vindt deze klaversoort ook vaak in de border of tussen de tegels van je terras.

Hoe ontstaat klaver?

Klaver ontstaat wanneer er te weinig voedingsstoffen in je gazon aanwezig zijn. Er komt met name onvoldoende stikstof vrij om goed te kunnen groeien en de grond wordt armer. Onkruidplanten die weinig stikstof nodig hebben om te kunnen groeien, zoals klaver, nemen het over. Klaver kan ook prima tegen een gebrek aan vocht. Het is een hardnekkig kruid dat met gemak een koude winter overleeft. De wortels zijn sterk. Als er maar een klein deel van de klaver in de grond blijft, komt de plant steeds terug.

De schade van klaver

Klaver in het gazon duidt op een stikstoftekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.

"Wil je van de klaver af, dan is het belangrijk dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert"

Klaver uit het gazon verwijderen

Je wilt de klaver uit je gazon verwijderen. Maar hoe doe je dit? Grijp niet direct naar (chemische) middeltjes. Ja, het verwijdert onkruid, maar hiermee tast je ook de grond aan en het is schadelijk voor het milieu. Klaver met de hand verwijderen is een optie, maar ook een zeer tijdrovende klus. Wil je van de klaver af, dan is het van groot belang dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert. Dit kun je doen door je gazon te verticuteren. Ga met een (blad)hark of verticuteermachine over de plek met klaver zodat de wortels zichtbaar worden en verwijder alle wortels uit de grond.

Klaver uit de border of je terras verwijderen

Klavers in de border? Deze verwijder je door de grond te schoffelen. Klaver tussen terrastegels verwijder je het best met behulp van een voegenkrabber of bijvoorbeeld met een gasbrander.

Klaver in het gazon bestrijden

Natuurlijk kun je (handmatig) klaver uit je gazon verwijderen, maar je bestrijdt klaver het best door op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Want waarom groeit er klaver in je gazon? Als de bodem gezond is en goed onderhouden wordt, zal er weinig tot geen onkruid op groeien.

5 tips om klaver in het gazon te voorkomen

Zoals in zoveel gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je klaver in het gazon? Met deze 5 tips krijg jij je mooie gazon terug.
gazon bemesten

Tip 1: geef je gazon de juiste voeding

Zoals gezegd is jouw grasmat extra vatbaar voor klaver en ander onkruid als de bodem in een slechte staat is. Een gazon heeft voeding nodig! Een grasmat haalt zijn voeding uit de bodem. Het is dus van groot belang dat de bodem in topconditie is. Verbeter de conditie door te bemesten. Je kunt je gazon het best 3 à 4 keer per jaar bemesten. In het voorjaar, in de vroege zomer, in de late zomer en als afsluiter nog een keer in het najaar.

Tip 2: maai regelmatig het gazon

Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal). Meer weten over grasmaaien? Lees onze 8 tips.

Tip 3: zorg voor voldoende vocht

Naast voeding heeft gras ook voldoende water nodig. Dit doe je door je gazon met enige regelmaat te sproeien. In droge periodes heeft je gazon extra water nodig maar let er wel op dat je niet te veel sproeit. Te veel water verslechtert de weerstand van gras. Met een goede sproeistrategie zorg je ervoor dat het wortelstelsel van jouw grasmat sterker wordt en dat ziektes en plagen geen kans krijgen.

Tip 4: verticuteer je gazon

Door te verticuteren snijd je mos en ander onkruid (zoals klaver) weg en geef je gras weer de kans om te ademen. Er ontstaat een luchtige bovenlaag waardoor het gras beter kan groeien en je het gazon weer gezond maakt. Wil je meer weten over verticuteren? Hier lees je er alles over.

Tip 5: zaai nieuw gras

Na het verticuteren zul je zien dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Op die kale plekken is de weerstand van het gras lager. Zaai hier zo snel mogelijk nieuw graszaad in, dan geef je onkruid op deze plekken geen kans om te groeien.
MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x