GAZON ONDERHOUD | leestijd: 6 min

Kalk strooien voor een prachtig gazon

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Een gezond en groen gazon is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is het gazon geel of minder fris groen van kleur. Soms groeit er mos of ander onkruid op. De oorzaak? Dit ligt aan de zuurgraad van de bodem. De oplossing? Je verhelpt dit door kalk te strooien. In dit artikel leggen we je uit hoe je de zuurgraad weer op peil krijgt, wanneer en hoeveel kalk je het best kunt strooien én geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen.

De zuurgraad van het gazon op niveau met gazon kalk

Op een zure grond groeit gras niet goed. Mos en ander onkruid komen sneller op en het gazon wordt gelig van kleur. Maar wanneer is de bodem van je gazon te zuur? Dit betekent dat de pH-waarde te laag is. Je kunt de pH-waarde zelf meten met een pH-meter of een pH-bodemtest. Weet je de zuurgraad van de grond? Dan kun je deze verhogen door kalk te strooien.

Waarom kalk op het gazon strooien? 4 voordelen

Waarom is het belangrijk om kalk te strooien? We noemen 4 belangrijke voordelen.

 

1. Je bereikt de juiste zuurgraad (pH-waarde) van de grond (6 - 6.5)

Door kalk te strooien bereik je de juiste zuurgraad. In kalk zit veel calcium, wat de pH-waarde verhoogt. De juiste zuurgraad van de bodem is 6 - 6.5.

 

2. Kalk gaat de groei van mos tegen

Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos.

 

3. Meststoffen worden goed opgenomen

Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.

 

4. Minder kans op onkruid
Doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen.

Strooi kalk en meststof nooit samen, de werking van beide wordt anders drastisch verminderd

Wanneer moet je kalk op het gazon strooien?

Meet voordat je aan de slag gaat de pH-waarde van de grond. Ligt je gazon op klei- of zandgrond? Dan kun je ervan uitgaan dat de bodem te zuur is. Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem. Kalk je bij droog weer? Sproei dan direct na het strooien. Of strooi net voor een regenbui. De bodem zal de kalk dan beter opnemen. Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen. De werking van beide wordt op deze manier dus drastisch verminderd.

Hoeveel kalk moet je op het gras gebruiken?

Ons advies is om 2 keer per jaar te kalken met Gazon kalk. Gebruik 25 gram per m2. Het heeft geen zin om in één keer extra veel te strooien. De zuurwaarde van de grond verandert immers niet over één nacht ijs. Heeft je grond de juiste pH-waarde, kalk dan één keer per jaar, wederom 25 gram per m2. Op deze manier ga je de verzuring van de bodem tegen en behoudt de grond de juiste pH.

Zo strooi je kalk op het gazon

Kalk kan het gras niet beschadigen. Een ongelijke verdeling zal dus geen zichtbare gevolgen hebben. Wat wel mogelijk is, is dat hierdoor de pH per plek verschilt en dus ook het aanzicht van het gazon. Het is dus aan te raden om kalk zo gelijk mogelijk te verdelen.

Hoe ga je te werk? Volg onderstaand stappenplan.

Stappenplan

1. Verwijder bladeren en maai het gras (in de winter is dit waarschijnlijk niet nodig omdat het gras niet of nauwelijks groeit).

 

2. Verdeel de gazonkalk in 2 gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting. Dit kan met de hand, maar voor een groter gazon gebruik je beter een strooiwagen.

 

3. Strooi de kalk alleen bij droog weer en wanneer het gras droog is. Beregen het gazon voor een goede opname van de gazonkalk.

 

4. Je kunt het gras direct na gebruik weer betreden.

Helpt kalk tegen mos in het gazon?

Mos houdt van een zure grond. Heb je veel schaduw in je tuin? Ook dan is de kans op mos groot. Dit gaat de groei van gras tegen. Mos zorgt voor een dikke laag, regenwater blijft hangen en bereikt de bodem niet, waardoor het gras niet voldoende vocht krijgt en verdroogt. Door kalk te strooien is het gras weer in staat voedingsstoffen op te nemen. Heeft de bodem weer de correcte zuurgraad? Dan zal het gras weer beter groeien.

Kun je gazon kalk en mest tegelijk strooien?

Nee! Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 4 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 4 weken later. 4 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.

Kalkkorrels of kalkpoeder?

Dit hangt af van wat je zelf fijn vindt. Kalkpoeder wordt snel opgenomen maar is gevoelig voor wind. De kans bestaat dat het met een harde vlaag wegwaait. Kalkkorrels geven minder rommel en kunnen makkelijk verspreid worden. De korrels van Lime Plus zijn gegranuleerde poeder (poeder verpakt in een jasje). Komen ze na het verspreiden in contact met water, dan lossen ze snel op.

Moet je kalk strooien op nieuw gras?

Wijst een bodemtest uit dat de bodem te zuur is, dan kun je een nieuw aangelegd gazon prima bekalken. Er is geen risico op verbranding. Let wel: het is beter om het nieuwe gras een startermeststof te geven dan kalk. Bemest bij het inzaaien en gebruik de kalk 4 weken later.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x