MAAIEN | leestijd: 12 min

Grasmaaien | Hoe en wanneer maai je het gazon | 8 Tips

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Om je gazon mooi te houden, is het belangrijk je gazon goed te verzorgen. Dit doe je door het gras te maaien. Wanneer en hoe vaak moet je maaien? Wat is de ideale maaihoogte? Welke maaier gebruik je? Dat en meer lees je hier. We sluiten af met 8 tips voor een prachtig en strak gazon.

Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?

De kans is groot dat je je gazon maait zodat het er weer netjes bij ligt. Maar er zijn meer redenen om je grasmat bij te houden. Om te beginnen maakt het je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Door gras te maaien krijgen alle sprieten, ook de fijnere, de kans om groot en stevig te worden. Zo creëer je een volle, dichte grasmat. Een ander mooi voordeel is dat door regelmatig te maaien, mos en onkruid geen of minder kans krijgen om te groeien.

Wanneer moet je grasmaaien?

Maai altijd wanneer het gras droog is. Maai je wanneer het gras nog nat is, dan snijden de messen van je maaier niet goed. Bovendien hoopt het gras zich op in je maaier en bestaat de kans dat je maaier verstopt raakt. Ook geef je schimmels en ziekten terrein. Het komt de kwaliteit van het gras dus niet ten goede! Let er op dat het niet te warm is en maai niet in direct zonlicht. Het beste moment om te maaien is aan het eind van de middag. Gras heeft dan nog voldoende tijd om te herstellen voordat de nacht aanbreekt.

het gazon maaien

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Hoe vaak kun je het best het gras maaien? Dat hangt sterk af van de groei van je gazon. Groeit het gras snel, maai dan twee keer per week. Groeit het niet zo snel, dan is een keer per week voldoende.


"Houd altijd rekening met de 1/3 regel.
Zo verliest het gras zijn groeikracht niet.
"

Wat is de ideale maaihoogte voor het gras?

De ideale maaihoogte hangt af van jouw situatie. Over het algemeen maai je jouw gazon tussen de 2,5 en 4 cm. Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, maai het dan wat langer, 4 tot 5 cm. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan 7 cm hoog. Op die manier heeft de plant meer blad om licht op te nemen en voedingsstoffen aan te maken. Houd altijd rekening met de 1/3 regel: maai maximaal een derde van de graslengte af. Op die manier verliest het gras zijn groeikracht niet.

De eerste keer maaien van een nieuw gazon

Heb je een nieuw gazon aangelegd? Wacht dan twee weken voordat je voor het eerst maait. Zo geef je graszoden de tijd om te wortelen. Dankzij de wortels ontstaat er een stevige ondergrond voor je gazon. Zet de maaier bij de eerste maaibeurt op de hoogste stand. Maai maximaal 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter, wacht dan een paar dagen en maai nogmaals 1/3 van het gras af. Herhaal dit totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.

Zo maai je banen in het gazon

Wil je van die mooie banen in je gazon, zoals op een voetbalveld? Dat is ook voor jouw gazon weggelegd! Met behulp van een kooimaaier met een zware wals krijg je dit voor elkaar. Door deze maaier wordt het gras in de richting geduwd van de kant die je op gaat. Door de lichtval krijgt het gras een andere kleur. Maai de baan ernaast in tegengestelde richting en voilà: een stadionwaardig grasveld.

banen in het gazon

Mulchen of grasmaaisel afvoeren

Mulchen betekent het versnipperen van gemaaid gras en dit achterlaten op het gazon. Je geeft dus voedingsstoffen terug aan het gazon. Een voordeel hiervan is dat je geen maaiafval hebt. Je hoeft dus niet de bak van je maaier te legen. In de zomer geeft het een extra beschermingslaag aan je gazon. Door te mulchen breng je als het ware een viltlaag aan aan het gras. Je moet dus vaker verticuteren. Mulchen kan niet als het gras te lang is, dan wordt de mulchlaag op je gazon te dik en verstikt het gras. Overtuigd dat mulchen iets voor jou is? Gebruik dan wel een maaier met mulchkit. Vang je liever het gemaaide gras op in een bak? Geen probleem natuurlijk! Zorg er wel voor dat je een goed bemestingsplan hebt zodat je gazon voldoende voeding krijgt.


"Door te mulchen geef je voedingsstoffen terug aan het gazon"

Welke soorten grasmaaiers zijn er?

Je hebt de keus uit verschillende soorten grasmaaiers. Hieronder lichten we ze aan je toe.

Loopmaaier of cirkelmaaier

Dit is de klassieke maaier waar je achteraan loopt en die je handmatig duwt. Op hoge snelheid wordt het gras middels een horizontaal mes afgeslagen. Afhankelijk van voorkeur en de grootte van je gazon kun je kiezen uit een benzinemaaier, elektrische maaier of accumaaier.

Grasmaaier

Handgrasmaaier

Heb je een klein gazon? Klaar de klus met een handmaaier. Fysiek een wat zwaardere taak, maar je hebt geen snoeren of brandstof nodig. Het maakt geen herrie en na afloop berg je het apparaat gemakkelijk op.

Handgrasmaaier

Kooimaaier

Een kooimaaier, ook wel kooimesmaaier genoemd, slaat het gras niet af maar knipt of snijdt het. De rol achter de messen creëert een mooi banenpatroon. Dit zorgt voor een strakke grasmat.

Kooimaaier

Zitmaaier

Heb je een groot gazonoppervlakte? Dan is een zitmaaier misschien wel wat voor jou. In vergelijking met andere maaiers heeft een zitmaaier een veel breder maaidek en een hoog vermogen. Of je nu een groot gazon wilt maaien of een smalle strook tussen bomen, met een zitmaaier zit je altijd goed!

Zitmaaier

Robotmaaier

Maak het jezelf extra gemakkelijk met een robotmaaier. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar daartegenover staat dat je nooit meer zelf aan de slag hoeft.

Sport & Speel Graszaad Schaduwgraszaad Siergraszaad Snelkiemend graszaad

Engels Raaigras

60%

40%

15%

80%

Roodzwenkgras

35%

40%

60%

20%

Veldbeemdgras

5%

10%

10%

0%

Sport & Speel Graszaad Schaduw graszaad Sier graszaad Snelkiemend graszaad

Engels Raaigras

60%

40%

15%

80%

Roodzwenkgras

35%

40%

60%

20%

Veldbeemdgras

5%

10%

10%

0%

Robotmaaier

Hoe onderhoud je de grasmaaier?

Welke machine je ook gebruikt, ze hebben allemaal onderhoud nodig. Verwijder na ieder gebruik modder en grasresten. Voor lang plezier van je maaier stal je deze op een droge plek. Geef je maaier minimaal een keer per jaar een grote onderhoudsbeurt.

Gras maaien: 8 tips voor een prachtig gazon

TIP 1 : Maai altijd met scherpe messen

Voor een mooie snede maai je je gras met scherpe messen. Zijn je messen bot? Dan scheurt het gras, droogt het uit en krijgt je grasmat een bruine gloed.

TIP 2: Maai wekelijks in de lente en zomer

In de lente en zomer groeit gras net wat sneller. Door wekelijks te maaien houd je het in topconditie!

TIP 3: Maai alleen als het gras droog is

Dit komt de graskwaliteit ten goede en is beter voor de messen.

TIP 4: Maai niet als het te koud is

De beste temperatuur om gras te maaien is tussen de 12 en 20 graden.

TIP 5: Houd altijd rekening met de 1/3e regel

Maai per keer maximaal een derde van de graslengte af. Zo behoudt het gras zijn groeikracht.

TIP 6 : Maai in verschillende richtingen

Door in verschillende richtingen te maaien worden grassprieten in verschillende richtingen geduwd.

TIP 7: Doe onderhoud aan je maaier in de winter

Vervang de olie, het luchtfilter en de bougie. Zo is je maaier klaar voor het nieuwe maaiseizoen!

TIP 8: Werk ook de graskanten bij

Is je grasmat weer mooi strak? Vergeet de kanten niet te knippen en af te steken. Zo ziet je gazon er weer tiptop uit!

MOOWY BOL.com Graszaaddirect Boerenbond

Eigen merk

Ja

Nee

Nee

Nee

Gratis verzending vanaf

€35, -

€20, -

Geen

€29, -

Duidelijke handleiding

Ja

Nee

Nee

Nee

Advies

Ja

Nee

Ja

Ja

MOOWY BOL.com Graszaad- direct Boeren-bond

Eigen merk

Ja

Nee

Nee

Nee

Gratis verzending vanaf

€35, -

€20, -

Geen

€29, -

Duidelijke handleiding

Ja

Nee

Nee

Nee

Advies

Ja

Nee

Ja

Ja

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Enthousiast geworden? Bekijk ons assortiment graszaden, meststoffen & kits. Meer uitleg en tips over grasmaaien? Bekijk de video ‘Alles over maaien’ hieronder.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x