REPERATIE & RENOVATIE | leestijd: 8 min

Gras zaaien of graszoden leggen | De voor- en nadelen

Louis de gazon expert
Auteur: Louis Hooft
Je wilt een mooi gazon. Om dat voor elkaar te krijgen heb je 2 opties: gras zaaien of graszoden leggen. Maar voor welke optie kies je? Wij leggen de voor- en nadelen van beide opties aan je voor. Lees en beslis zelf.

De voordelen van gras zaaien

Lage kosten

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een groot voordeel van het zaaien van gras zijn de lage kosten. Het is minstens 10 keer zo goedkoop. Kostentechnisch gezien is zelf zaaien dus het meest effectief.

 

Geschikt voor kleinere oppervlaktes

Wil je een klein oppervlak van gazon voorzien of wil je een gedeelte van je gazon repareren? Dan is gras zaaien de perfecte oplossing.

Verschillende soorten graszaad

Wist je dat er verschillende soorten graszaad bestaan? Zo kun je bijvoorbeeld een siergazon aanleggen dat gezien mag worden of een speelgazon waarop je kinderen lekker kunnen ravotten. Heb je een tuin op het noorden of een met veel bomen waardoor je gazon niet veel zonlicht ziet? Met schaduwgraszaad leg je een gazon aan dat minder behoefte heeft aan licht. Of kies voor droogtetolerant graszaad, dat beter bestendig is tegen hete en droge zomers. Er zijn opties te over.

Het acclimatiseert in moeilijke omstandigheden

Graszaad heeft de neiging om beter te acclimatiseren in moeilijke omstandigheden. Heb je te maken met een schaduwrijke omgeving of met zware grond? Met het juiste graszaad is de kans op een mooi gazon veel groter.

Makkelijk en snel aan te leggen

Door gras te zaaien leg je zelf snel en gemakkelijk een gazon aan. Gras zaaien kost je een stuk minder tijd dan het leggen van graszoden. Je kunt ervoor kiezen om graszaad met de hand of met een strooiwagen te verspreiden. Schaf je een strooiwagen aan? Dan kun je deze ook gebruiken voor het strooien van mest en kalk. Handig!

gras-zaaien-met-de-strooier
gras-zaaien-met-de-hand

Lang houdbaar

Heb je graszaad over? Berg het dan op en bewaar het voor later. Het neemt niet veel plek in beslag en het is lang houdbaar, zeker als je het opbergt in een koele, donkere ruimte. Je kunt graszaad tot wel 3 jaar na de productiedatum bewaren. Zelfs als graszaad ouder is, kun je het nog gebruiken. De kiemkracht neemt wel langzaam af, maar verdwijnt niet.

De nadelen van graszaad

Minder snel resultaat

Het duurt een poosje voordat je resultaat ziet. De snelste graszaden ontkiemen met 7 dagen, maar het duurt wel minimaal 3 weken voordat je een mooi gazon hebt.

Heeft meer nazorg nodig

Als je gras zaait ben je in de eerste maand meer tijd kwijt aan onderhoud dan wanneer je graszoden legt. Zo dien je tot 2 weken na het ontkiemen voldoende water te geven. Daarna kun je het beperken tot 2 à 3 keer per week. Na 2 weken begin je met bijzaaien. Is het gras 10 centimeter lang, maai dan de bovenste 3 centimeter af. Maai het vervolgens na een week tot 5 centimeter af. Is het weer gegroeid, dan kun je het maaien tot de gebruikelijke hoogte van 3 of 4 centimeter.

Bijzaaien vanwege kale plekken

Na ongeveer 2 weken worden kale plekken zichtbaar en dien je bij te zaaien. Door wind en zware regen kan graszaad lokaal verplaatsen. Tevens heb je meer kans op kale plekken als je met de hand zaait. De kans is dus groot dat je moet bijzaaien.

Korter seizoen voor aanleg gazon

Als je gras wilt zaaien, dient de bodem een minimale temperatuur van 10 graden te hebben. Dit is vanaf april tot en met oktober.


"Je kunt graszaad tot wel 3 jaar na de productiedatum bewaren. De kiemkracht neemt wel langzaam af, maar verdwijnt niet"

De voordelen van graszoden leggen

Kan snel in gebruik worden genomen

Kies je ervoor om graszoden te leggen, dan heb je direct een mooie grasmat. Het heeft weinig nazorg nodig (geef het de eerste 2 weken wel elke dag water en wacht even met het gras te betreden) en je kunt dus snel genieten van een prachtig gazon.

Lang seizoen voor aanleg gazon

Je kunt het hele jaar door graszoden leggen. De temperatuur hoeft geen bepaalde temperatuur te hebben. Een prima klus om in de winter te doen!

Spoelt niet weg

Graszaad kan door het lichte gewicht en de fijne structuur verplaatsen als het hard waait of regent. Bij graszoden is hier geen sprake van. Je hoeft niet bij te zaaien.

Graszoden-leggen

De nadelen van graszoden leggen

Hoge kosten

Graszoden leggen is een stuk prijziger dan gras zaaien. Je betaalt gemiddeld wel 10 keer zo veel. En leg je de zoden zelf of besteed je dit uit? Houd hier dan rekening mee in je begroting. Daarnaast varieert de kwaliteit per leverancier en kan de voorraad verschillen.

Fysiek intensieve klus

Het leggen van graszoden is een stuk arbeidsintensiever dan het inzaaien van zaad. Daarnaast worden de grasrollen vaak geleverd door een vrachtwagen, en die heeft niet altijd toegang tot de tuin. Dat wordt dus sjouwen met de rollen.

Acclimatiseert moeizaam

Graszoden kunnen moeizaam acclimatiseren in schaduwrijke of natte gebieden. Ook komt het weleens voor dat de wortels van de zoden na het leggen niet hechten in de grond en dat de zoden afsterven. Het is daarom van belang dat de graszoden zo snel mogelijk na levering gelegd worden.

Zaaien of zoden?

Zoals je ziet hebben beide opties plus- en minpunten. Ga je voor snel resultaat of geef je je groene vingers de vrije hand? Kies je voor kostenbesparing of voor gemak? Alleen jij kunt die beslissing nemen. Ben je nog niet overtuigd? Neems eens contact met ons op, we adviseren je graag. En neem eens een kijkje in ons assortiment graszaden.

MOOWY logo

Wil je nu zelf aan de slag gaan of wil je meer informatie?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

x
x