Ben je op zoek naar graszaad, dan heb je grofweg de keuze uit drie verschillende graszaadmengsels. Graszaad voor Sport- & Speelgazon, voor Schaduwgazon en voor Siergazon. We lichten de drie soorten aan je toe.
Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hieronder of op het Youtube kanaal van MOOWY.
Gebruik je je gazon intensief? Kies dan voor Sport & Speelgazon graszaad. Het mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Hierdoor kan het tegen een stootje en is het bestand tegen intensieve betreding (van bijvoorbeeld kinderen of huisdieren). Dit gras groeit snel en kan zich makkelijk vestigen. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk.
Zorgen de bomen in je tuin voor schaduw of komt er gewoon niet zoveel zonlicht in je tuin? In Schaduwgazon graszaad zitten grassoorten die minder licht nodig hebben. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam. Deze grassoort heeft iets meer aandacht nodig maar kun je korter maaien.
Wat je zaait, zul je ook oogsten. Deze veelgebruikte uitdrukking wordt vaak figuurlijk bedoeld, maar kan met betrekking tot gras ook zeker letterlijk worden genomen. Of graszaad goed of slecht is, wordt vaak beoordeeld aan de hand van hoe snel het kiemt. Maar dit is een zeer slechte indicator. De snelstkiemende grassoorten hebben een levenscyclus van 6 maanden tot een jaar! Daarna blijf je achter met een uitgedund gazon vol kale plekken. En dat is niet de bedoeling! Door kwalitatief goed graszaad te kopen investeer je wat meer, maar bespaar je op de lange termijn doordat je gazon veel standvastiger is.
Wanneer zaaien? Van februari tot en met oktober mits de temperaturen het toelaten
LET OP: De luchttemperatuur is niet gelijk aan bodemtemperatuur, in het voorjaar blijft de bodem langer koud terwijl deze juist warmer blijft in het najaar!
We onderscheiden twee manieren van zaaien: inzaaien en bijzaaien.
Inzaaien doe je op kale grond. Dit vergt voorbereiding. Voordat je van start gaat is het handig om te weten welke grondsoort jouw tuin heeft. Als je dit weet, kun je nagaan hoe je de grond het best bewerkt en welke meststoffen de grond nodig heeft. Verwijder voordat je gaat zaaien eerst het onkruid uit de bodem. Ligt er al gras? Verwijder dit met behulp van een zodensnijder. Ploeg de grond om en egaliseer deze. Is de voorbereiding gedaan? Dan kun je van start!
Lees meer over het inzaaien van gras in het artikel Gazon aanleggen (inclusief stappenplan).
Bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd, doe je op een bestaand gazon. Na de eerste keer zaaien zijn er kale plekken ontstaan, deze vul je op door bij te zaaien. Onkruid en plagen dunnen je grasmat uit, maar ook het weer draagt hier aan bij. Tijd om bij te zaaien. Dit doe je op dezelfde manier als inzaaien maar dan zonder bovenstaande voorbereiding.
Graszaad zaaien met de hand
Tijd om aan de slag te gaan! Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.
Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van of je een nieuw gazon aanlegt of een bestaand gazon wilt bijzaaien. Voor een nieuw gazon adviseren wij 34 gram per vierkante meter. Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter. Twijfel je hoe groot je gazon is? Dit meet je zelf gemakkelijk op. Een grote stap is ongeveer 1 meter.
Heb je een groot gazon, verdeel de grote oppervlakte in kleinere delen en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt per deel.
Zaai een bestaand gazon direct na het maaien in. Zorg daarnaast dat het gazon droog is.
Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Een strooiwagen is hiervoor een handig hulpmiddel, maar met de hand kan ook. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.
Door te harken garandeer je optimaal contact met de bodem.
Hierdoor creëer je goed bodemcontact. Het graszaad wordt als het ware een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.
Beregen de grond en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag licht te sproeien dan 1 keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat het graszaad wegspoelt.
Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.
Je hebt nodig:
Houd rekening met:
Je hebt alle stappen uitgevoerd. Mooi! We geven je nog 3 gouden tips voor het beste resultaat.
Je zal zien dat er een paar weken na het kiemen kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad. Je doet er slim aan net iets meer graszaad te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. De kale plekken zaai je dan bij met hetzelfde graszaad als bij het inzaaien.
Na het kiemen van het graszaad is jouw gazon nog niet direct stevig. Wees daarom het eerste seizoen na het inzaaien voorzichtig met het betreden van het gazon, beter nog: voorkom dit zoveel mogelijk.
Nu je gras hebt gezaaid is het van belang je gazon goed te onderhouden. Wacht 21 dagen na het kiemen voordat je het gras maait. Maai vervolgens niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien, wacht een paar dagen en maai dan wederom 1/3 af. Vergeet ook niet je grasmat van de juiste voeding te voorzien door het te bemesten met meststoffen en kalk te strooien. Door 1 à 2 keer per jaar te verticuteren en door te zaaien blijft de grasmat mooi dicht en voorkom je onkruid en mos. Daarnaast is het van belang dat je grasmat voldoende water krijgt. Help de natuur een handje door in droge periodes regelmatig te sproeien, bijvoorbeeld met een tuinslang of middels een sproeisysteem.
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.