Vanaf € 35,- gratis verzending BE & NL
Een gazon heeft voldoende water nodig voor een goed wortelstelsel. De wortels houden het gazon sterk en beschermen het tegen ziektes. Krijgt het gazon niet voldoende water, dan zal het zijn veerkracht verliezen, doffer worden van kleur en zelfs geel kleuren. In een later stadium zal het gras boven de grond verschrompelen en de wortels onder de grond zelfs afsterven. Hierdoor ontstaat er ruimte voor onkruid om te wortelen en te groeien. Zijn de omstandigheden gunstig, dan zullen ze in rap tempo groeien en je gazon verpesten. Dus zie je verschijnselen van verdroging? Dan is het tijd om in actie te komen. Of nog beter: voorkom het!
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.
Hoe lang je het gazon moet sproeien hangt af van het grondtype in je tuin. Ligt je gazon op een kleigrond, dan zal de grondlaag niet snel uitdrogen. De kleigrond houdt het water langer vast en graswortels kunnen het water daaruit opnemen. Ligt je gazon op een zandgrond, dan zakt het water sneller weg.
Omdat kleigrond goed is in het vasthouden van water, hoef je minder vaak en minder lang water te geven. Ligt de temperatuur rond de 20ºC , geef je gazon dan ongeveer 30 minuten water. Boven de 25ºC geef je 80 minuten water. Is het extreem warm? Sproei dan 2 uur. Je voorkomt hierdoor dat kleigrond door uitdroging hard wordt.
Op zandgrond is het belangrijk dat je bij een temperatuur van 20ºC een uur water geeft. Doe dit meerdere keren per week. Loopt de temperatuur op? Per 5 graden kun je de sproeitijd verdubbelen. Bij een hittegolf moet je dus rekenen op 3 uur sproeien. Dit doe je het best om de dag.
Gras heeft in het voorjaar, zomer en najaar elke week 2,5 tot 4 cm water nodig om mooi gezond en groen te blijven. Maar hoe weet je nu hoeveel water het gazon krijgt? Dit meet je gemakkelijk met een regenmeter of met een oud tonijn blikje (dit is ongeveer 2,5 cm diep). Als je elke week 2,5 tot 4 cm water opvangt zit je goed. Wordt er geen regen verwacht, sproei dan bij zodat je zeker aan de wekelijkse minimale 2.5 cm komt. Met hoge temperaturen heeft gras wel tussen de 3 en 4 cm water per week nodig. Dit is veel en lastig om te doen als je geen alternatieve waterbron hebt.
Temperatuur | Frequentie | Hoeveelheid (mm)* |
< 15°C |
- |
- |
15°C - 20°C |
1x per week |
25 mm |
20°C - 25°C |
1x per week |
30 mm |
25°C - 30°C |
2x per week |
20 mm |
> 30°C |
2x per week |
25 mm |
*Hoeveelheden als het niet regent
Je kunt het gazon op twee manieren sproeien: met de hand of automatisch. We lichten de meest gebruikte gereedschappen toe.
Handmatig sproeien kan met de tuinslang of met sproeiers.
Sproei je met de tuinslang, dan kun je zelf in de gaten houden hoe lang je water geeft. Een nadeel is wel dat je er heel de tijd bij moet blijven staan.
Een sproeier geeft je gazon water zonder plasvorming, waardoor het water gelijkmatig wordt verdeeld. Sproeiers zijn vooral geschikt vierkante en rechthoekige oppervlakken en hebben een behoorlijk bereik. Zo heeft de impact sproeier met priem of impact sproeier op voet een maximaal bereik van wel 25 meter.
Je kunt er ook voor kiezen om je gazon automatisch van water te voorzien. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Automatisch sproeien kan met een sproei-installatie.
Met een sproei-installatie voorzie je je gazon op vaste momenten van water. Het aanleggen van zo’n systeem is het gemakkelijkst wanneer een tuin nog moet worden aangelegd, maar het is ook mogelijk dit toe te passen aan een bestaande tuin. Een sproei-installatie kan worden aangesloten op leidingwater, oppervlaktewater of grondwater. Het is verstandig om voor het gazon zogenaamde pop-ups te gebruiken. Deze komen onder druk van het water omhoog en gaan na het sproeien weer terug de grond in. Hierdoor zijn ze uit het zicht en niet hinderlijk tijdens het maaien van je gazon. Kijk wel uit bij werkzaamheden als verticuteren en beluchten. Zet voor je dit doet de sproeiers aan en markeer ze met allemaal met een vlaggetje. Wil je een sproei-installatie in jouw gazon, neem dan contact op met een expert.
Met een druppelslang voorzie je – op een zuinige manier – gras en planten langdurig van water. In vergelijking met andere sproeisystemen bespaar je tot wel 70% water. Je kunt een druppelslang vaak zowel boven als onder de grond gebruiken. Je houdt hem op zijn plek door hem vast te zetten met pennen. De druk regel je met een drukregelaar.
Een gazon heeft niet alleen vocht nodig, maar ook voeding. Dit komt in de vorm van meststoffen.
De meststoffen kunnen alleen worden opgenomen door het gazon wanneer ze opgelost zijn.
Het is daarom belangrijk dat je na het bemesten je gazon beregent. Zo activeer je de meststof. Bemest nooit wanneer het gras nat is, zo blijft de korrel aan het blad hangen en zou het gras kunnen verbranden.
Met een goede strategie train je de wortels van het gazon om zich dieper in de grond te ontwikkelen.
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
Nieuw aangelegde graszoden hebben de eerste 2 weken dagelijks water nodig. Het is belangrijk dat de wortels van de zoden zich wortelen in de vaste grond. Is het extreem droog? Houd er dan rekening mee dat je dagelijks in de ochtend, middag en avond beregent.
Het is belangrijk om een sproeistrategie te hebben. Met een goede strategie kun je de wortels van het gazon trainen om zich dieper in de grond te ontwikkelen. Hierdoor kan het gazon langer vocht opnemen in droge periodes. Door elke dag een beetje te sproeien, worden de wortels lui en vindt er een oppervlakkige ontwikkeling plaats. Je beregent het best 1 à 2 keer per week met ongeveer 2,5 cm wanneer er geen regen is voorspeld. Door 2 keer flink te beregenen, trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!
Op heel warme en droge dagen (boven de 30ºC) kun je aan het einde van de middag, wanneer de zon weg is, licht sproeien om het gazon wat af te koelen. Zorg wel dat het de tijd heeft om te drogen voor de nacht!
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.