Zo behoud je een groen gazon tijdens je vakantie

RSS
Zo behoud je een groen gazon tijdens je vakantie

Ga je deze zomer lekker op vakantie? Dan wil je natuurlijk dat je tuin er netjes bij ligt als je vertrekt, maar toch zeker óók als je terugkomt. Is het mogelijk, een groen gazon behouden terwijl jij zelf van huis bent? Met deze tips is jouw gazon vakantieproof!

Bemesten? Liever niet!

Veel mensen denken er goed aan te doen het gazon net voor de vakantie nog even te bemesten. Ik snap het idee, maar adviseer je toch om dit niet te doen. In ieder geval niet met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Door de stikstof zal het gras sneller gaan groeien, en dat willen we juist niet, aangezien we er niet zijn om het gegroeide gras te maaien.

Niet te kort!

Denk je nu: laat ik mijn gazon eens van een zomerkapsel voorzien, dan kan het er een tijdje tegenaan? Wacht! Maai je het gras kort en ben je niet in de buurt om het gazon met regelmaat te bewateren, dan loop je het risico dat het uitdroogt en verbrandt. Beter laat je het gras wat langer, zodat het zelf vocht vasthoudt én een barrière vormt tegen de zon en wind.

Train je gazon

Bouw de waterbehoefte van je grasmat in de twee weken voorafgaand aan je vakantie af. Het gras zal hierdoor zuiniger omgaan met zijn watervoorraad. Geef je bijvoorbeeld normaal gesproken elke 3 dagen een beetje water, bouw dit dan op naar 4 dagen, dan naar 5 en vervolgens naar 6 dagen. Het kan zijn dat het gras dan al wel een kleurtje vertoont. De dag voordat je vertrekt, mag je flink wat water toedienen. Hierdoor wordt de reserve aangevuld. Aangezien je grasmat heeft geleerd om zuiniger om te gaan met de voorraad, zal het hier lang op kunnen teren. Zo kun jij met gemak 10 dagen op vakantie. Oké, bij 35 °C zal het water eerder op zijn, maar met een iets minder benauwde temperatuur kan je grasmat er echt wel een tijdje tegenaan.

Burenhulp

Gaat het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ voor jou op? Kijk je buren dan lief aan en vraag hen tijdens jouw afwezigheid op jouw tuin te letten. Dit kun je op jouw beurt natuurlijk ook voor hen doen wanneer zij op vakantie zijn. Maak het ze wel gemakkelijk. Leg de tuinslang (met sproeier) alvast voor ze klaar en verzamel de plantenpotten die water moeten krijgen op één plek. Tip: kies wel een schaduwrijk plekje uit.

Hulp in de huishouding

Kunnen de buren niet of wil je toch dat jouw grasmat wat vaker bewaterd wordt? Dan is een slim tuinbewateringssysteem of sproeicomputer dé oplossing! Je sluit het systeem aan op de buitenkraan en de slang van de sproeier. Vervolgens bedien je het – ook op afstand – met een app op je telefoon. Dat is pas makkelijk! Te koop bij de meeste bouwmarkten.

Ook handig om aan te denken

  • Zaai geen gras in kort voor vertrek. Nieuw gras heeft extra zorg en bovenal extra water nodig.
  • Berg tuinmeubilair op zodat het niet door de tuin waait als er een storm opsteekt. Als het niet op het gras staat kan het sowieso niet voor een verdicht gazon zorgen. Dat scheelt toch weer beluchten of verticuteren bij terugkomst.
  • Planten in de tuin? Leg wat gemaaid gras als mulchlaag tussen de planten in de border. De grond droogt hierdoor minder snel uit en gaat ook nog eens onkruid tegen.

Kijk je liever een video? In onderstaande video geef ik 3 tips voor een groene grasmat tot na jouw vakantie.

Heb jij nog meer goede zomertips? Deel ze hieronder!

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x