Holy Moowy: hoe maai je jouw gazon zo strak als een golfbaan?

RSS
Holy Moowy: hoe maai je jouw gazon zo strak als een golfbaan?

Sla je, net als ik, graag een balletje? Dan weet je hoe een green eruitziet. Een zeer kort gemaaide én goed onderhouden grasmat waarop een bal goed kan rollen. Wil je ook zo’n perfecte grasmat in jouw tuin? Word je eigen greenkeeper en maai je gazon zo strak als een golfbaan.

Het geheim van een strakke golfbaan? Maaien, maaien en nog eens maaien. Een greenkeeper (zo noem je de persoon die de greens op een golfbaan onderhoudt) maait om de dag. Maar waarom eigenlijk? De eerste reden ligt voor de hand: de lengte van het gras. Wordt het gras te lang, dan rolt de bal niet goed en moet je misschien een extra keer putten. De tweede reden is, dat als je minder vaak maait, je te veel van de grasspriet afsnijdt, en dit is schadelijk voor de plant.

Op de green is het gras slechts 4 tot 6 millimeter hoog. Wat goed is om je te realiseren is dat de wortel van gras ongeveer 18 centimeter lang is, dat deze groeit bij een temperatuur vanaf 8 graden én het best groeit bij een sprietlengte vanaf 6 à 7 millimeter. De lengte van het gras op een green is dus eigenlijk niet goed voor de grasplant. Te kort gras sterft langzaam af en krijgt een bruine kleur. Is 4 tot 6 millimeter je iets te kort? Houd dan de lengte van gras op de fairway aan: ongeveer 1,5 tot 3 centimeter hoog.

 

Maaitips voor jouw eigen, perfecte green

Aan de slag? Ik geef je graag enkele maaitips.

  • Controleer je messen voordat je gaat maaien. Scherpe messen zijn van groot belang voor een strakke grasmat.
  • Maai alleen als het droog is. Dit komt de graskwaliteit ten goede en is beter voor de messen.
  • Voor het mooiste resultaat maai je met een kooimaaier. Deze maaier knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Een cirkelmaaier, die de meeste mensen gebruiken, slaat het gras eraf en creëert rafelige wonden. Het gevolg is meer kans op ziektes en slordige en gelere uiteindes op. Ook robotmaaiers zijn cirkelmaaiers.
  • Maai in tegengestelde richting. Door te maaien, duw je het gras een kant op. Maai dezelfde baan nog een keer maar dan de andere kant op. Voila, het gras staat weer fier rechtop.
  • Houd rekening met de 1/3 regel.


De 1/3 regel

Is het gras wat aan de hoge kant? Let er dan op dat je niet in een keer naar de gewenste hoogte gaat, anders verliest het gras haar groeikracht. Hoeveel er wel af mag? Houd rekening met de 1/3 regel: maai maximaal een derde van de graslengte af. Is het gras nog niet kort genoeg? Wacht dan een paar dagen en maai wederom 1/3 van de grassprieten af.

 

Verschillende (speel)wensen, verschillende grassoorten

Niet alle grassoorten zijn geschikt voor een golfbaan-look-a-like grasmat. De grassoorten roodzwenk, veldbeemd en raaigras zijn beter bestand tegen kort maaien dan vele andere grassoorten. Hoe snel en goed het gras (door)groeit hangt af van 4 basisvereisten:

  • een goede bodembalans
  • voldoende lucht
  • voldoende zonlicht
  • voldoende water


Daarnaast heeft een gezonde grasmat onderhoud nodig. Naast het maaien moet je zaaien, harken, sproeien, bemesten, verticuteren, beluchten en regelmatig doorzaaien.

Dat het gras er altijd perfect groen moet uitzien is een misvatting. Zeker op de meest 'natuurlijke banen' zijn er wel meer dan 50 kleuren groen en geel. Uiteindelijk is het, net als bij golfen zelf, een kwestie van eerst denken en dan doen. Kijk naar je gras, wat heeft het nodig? Wordt het gras geel, dan mist het voedingsstoffen en dien je te bemesten. Mos op je gazon? Verticuteer het en laat je grasmat weer ademen. Op die manier wordt je gazon gezond. En dat noem ik nou een hole-in-one!


Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x