Grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

RSS
Grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

Maak je tuin klaar voor de lente!

Gooi de tuindeuren open en haal eens diep adem. Aaah, de lente. De eerste warme zonnestralen op je bol, fluitende vogels en de geur van pas gemaaid gras, het hoort er allemaal bij. Maar voordat je op je tuinstoel kunt genieten is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Dus stroop die mouwen op en maak je tuin klaar voor een nieuw tuinseizoen!

Terras

Mossen en algen nestelen zich niet alleen in het gras, ze nemen tijdens de wintermaanden ook je terras over. Deze groene aanslag is niet alleen niet zo fraai, het kan nog flink gevaarlijk zijn ook. Je glijdt er immers snel over uit. Verwijder deze glibberige boel met behulp van schoonmaakazijn of groene zeep of zet de hogedrukspuit erop.

Wist je dat mos groeit op tegels, hout, tuinmeubelen, het dak én in het gazon? Lees hier onze 15 tips & trics om mos uit je tuin te verwijderen.

 mos verwijderen uit de tuin

Border

Eenjarige bloeiers van vorig seizoen in de border? Deze mogen allemaal weg! Verwijder oude plantenresten en trek het onkruid uit de grond. Schoffel de aarde tussen de planten een beetje los, dan kan ook jouw tuin de frisse lentelucht inademen.

Tip: knip het oude materiaal fijn en strooi het als mulch tussen de planten. De bodem profiteert van natuurlijke voeding, insecten genieten mee, en sta er ook niet van te kijken als vogels wat wegpikken om te gebruiken als nestmateriaal.

Heb je narcissen in de tuin? Verwijder de uitgebloeide bloemstengels, zo voorkom je dat de plant zijn energie steekt in nieuwe zaadvorming, wat de bol uitput. Hoe meer energie de bol nu bespaart, hoe meer bloemen er volgend jaar terugkomen. Hoe je de bloemstengels verwijdert? Pak de steel onderaan vast en pluk de bloem weg. Uitgebloeide krokussen en sneeuwklokjes kun je overigens wel laten staan. 

Bomen en struiken

Controleer bomen en struiken op aangetaste, beschadigde en dode takken en verwijder deze. Twijfel je over wat je weg kunt knippen? Een dode tak is volledig bruin en al licht van gewicht. Een tak waar nog een beetje groen of geel in zit leeft nog en kun je dus laten zitten. Knip het dode stuk volledig af. Verwijder ook alle afgevallen bladeren. Op deze manier verminder je de kans op het ontstaan en de verspreiding van ziektes.

Vogelvoer

Heb je in de winter vogels bijgevoerd? Gooi dan nu alle restanten van vetbollen en pindanetjes weg. Anders gaat het schimmelen of komt er ongedierte op af. Vogels kunnen zich weer tegoed doen aan de insecten die in de lente weer uit hun overwinterplaats tevoorschijn komen.

Vijver

Voor de lezer met een vijver in de tuin, deze kan ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Verwijder oude bladeren, snoei de zuurstofplanten en controleer het filter en de hardheid van het water.

Gazon

Op naar het gazon. Maak je grasmat om te beginnen volledig vrij van blad. Zijn er door de vorst bobbels ontstaan? Maak de grond weer plat met behulp van een grasroller. Hark het gras vervolgens lichtjes aan met de hark, zodat het gras niet dichtslaat.

 gras verticuteren in het voorjaar

Geef je grasmat een grote onderhoudsbeurt door het te verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine doorsnijd je de wortels en verwijder je het afgestorven gras en mos uit je gazon. Dit brengt lucht in het gazon en zorgt ervoor dat de bodem weer goed water en voedingsstoffen kan opnemen. Schrik niet van de ravage die er ontstaat. Je zult zien dat dit snel herstelt, zeker als je je grasmat een handje helpt door te bemesten en kale plekken bij te zaaien.

Let op: wacht met verticuteren totdat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is, anders zal het heel traag of zelfs helemaal niet herstellen. De bodemtemperatuur is niet gelijk aan de luchttemperatuur. Twijfel je? Meten is weten.

In de lente is het ook tijd voor de allereerste maaibeurt van het tuinseizoen. Maai het de eerste keer niet korter dan 6 centimeter en houd altijd rekening met de 1/3 regel: maai nooit meer dan 1/3 van de grassprieten af! Vergeet na het maaien ook niet de kanten te knippen. Een makkelijk hulpmiddel hiervoor is een kantensteker.

Tuin aan kant? Dan verklaar ik het nieuwe tuinseizoen officieel voor geopend!

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x