Zo hou je het gazon Tip Top in orde deze zomer

RSS
Zo hou je het gazon Tip Top in orde deze zomer

In de zomer gaan we geen grote renovatie werken doen omdat het gras niet optimaal groeit om snel van zo'n ingreep te herstellen. We willen natuurlijk dat het ook in drogere periodes zo lang mogelijk groen blijft!

 

Beregenen in de zomer

Om gras groen te houden in de zomer heeft het gras water nodig. Gras heeft tijdens de groei zo’n 4 a 5 cm water nodig per week. In droge periodes moeten we dus bij springen om de plant groen te houden. Beregenen doe je best 's morgens, een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes.

Het is belangrijk om een sproei strategie te hebben. Met een goede strategie kan je de wortels van het gazon trainen om zich dieper de grond in te ontwikkelen. Hierdoor kan het gazon langer vocht opnemen in droge periodes. Door elke dag een beetje te sproeien worden de wortels lui en vind er een oppervlakkige ontwikkeling plaats. Je beregend het beste twee keer per week met +- 2,5cm wanneer er geen regen is voorspelt. Door 2 keer flink te beregenen zal het water dieper in de grond trekken en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens een sproeiverbod veel langer groen! Op hele warme en droge dagen (30+) kan je aan het einde van de middag, wanneer de zon weg is, licht sproeien om het gazon wat af te koelen. Zorg dat het de tijd heeft om te drogen voor de nacht!

Beregenen_in_de_zomer

 

“Door elke dag een beetje te sproeien worden de wortels lui en vind er een oppervlakkige ontwikkeling plaats”

Maai het gras regelmatig maar niet tekort!

Regelmatig maaien is de sleutel tot een prachtig gazon. Door frequent te maaien maak de plant meer grassprietjes vanuit de kroon aan. Ook wel “tillers” genoemd. Dit levert een prachtig dicht gazon op! Je moet dus minstens 1 keer per week maaien. Houd zeker tijdens de zomer rekening met volgende tips!

 • Maai NOOIT meer dan ⅓ van het blad af, hierdoor verliest de plant teveel vocht & opgeslagen suikers waardoor het slechter kan herstellen. Hoe lager je maait hoe vaker je dus moet maaien.
 • Scherpe messen zijn ontzettend belangrijk bij warm weer omdat dit het vochtverlies na het maaien minimaliseert.
 • Maai nooit op het heetst van de dag, maai in de ochtend of in de late middag.
 • Langer gras creëert een barrière tussen de drogende kracht van de zon en de bodem. Zo hou je langer een vochtige bodem.
 • Lang gras houdt de bodem koeler.
 • Bij lage nachttemperaturen ontstaat er dauw. Lang gras vangt dit beter op dan kort gras. Zo krijgt lang gras dagelijks wat te drinken!Bemesten van gras in de zomer

In de zomer wordt het gazon blootgesteld aan veel soorten stress. Onder andere betreding, maaien, hitte, droogte en evt ziektes/schimmels. Om hier goed tegen te kunnen heeft het gazon wat hulp nodig. Het is belangrijk dat je dit doet met een zomer meststof zoals MOOWY Easy Mow meststof. Deze meststof bevat 60 procent organische en langzaam werkende stikstof. Je wil in de zomer de groei niet te hard pushen, dit veroorzaakt een extra vorm van stress. Een paar belangrijke tips als je in de zomer bemest.

 • Strooi de meststof nooit wanneer het warmer is dan 25 graden, hierdoor kan er verbranding optreden. Op warme dagen ‘s avonds bemesten. Nooit bemesten tijdens een hittegolf.
 • Gebruik een langzaam werkende meststof
 • Maai het gazon eerst, zodat de meststof makkelijker bij de voet van de plant komt
 • Bemest alleen als het gazon droog is. Anders blijft de meststof aan het blad hangen waardoor het verbrand.
 • Na het bemesten direct beregenen
 • Respecteer de aanbevolen te gebruiken hoeveelheid. Meer meststof is niet een groener gazon!
Bemesten werkt alleen als het gras nog niet slapen of dood is. Gras wat dormant/slapend is zal de voedingsstoffen niet opnemen totdat de regen terugkeert na de zomer.

Gazon randen trimmen of bijsnijden

Doordat het gras goed groeit probeert het ook steeds meer van je borders in te palmen. Door de randen 1 keer per 8 weken af te steken houd je het gazon in bedwang. Daarnaast geeft het een heel verzorgt zicht. Omdat je met de maaier niet altijd even makkelijk aan de randen komt kan je tijdens die 8 weken de randen gewoon trimmen met een bosmaaier.


Onkruid verwijderen

Een perfect gazon zonder onkruid vergt heel veel aandacht. Hier en daar wat onkruid tolereren is een middenweg. Wil je toch het onkruid verwijderen, dan kan je dit best doen door uit te steken met een mesje, zorg dat je de wortel meeneemt. Je kan het overblijvende kuiltje vullen met compost/tuinaarde en een beetje inzaaien met MOOWY Quick Repair graszaad, goed vochtig houden en zo staat er na een week weer gras!


Met onze tips geniet je van veel mooie momenten op een prachtig gazon deze zomer!

Wil je meer weten, bekijk dan ook onze advies pagina hier.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reactie 1
 • Geert Maes
  Geert Maes

  Beste,

  Mijn gazon is aangetast door schimmel, ik veronderstel dat dit dollarspot is, wat kan ik hier aan doen??

  Mvg

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x