Gazononderhoud in oktober

RSS
Gazononderhoud in oktober

Oktober is de eerste volledige herfstmaand. De temperatuur daalt, de dagen worden korter, het blad verkleurt en valt ten slotte op de grond. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

 

Grasmaaien

Het wordt kouder en het gras zal minder hard groeien. Je hoeft daarom minder vaak te maaien. Stel de maaier wat hoger in, op ongeveer 5 centimeter. Langer gras is sterker en kan het weinige zonlicht beter aan. Daarnaast beschermen de hogere sprieten de rest van het gras tegen mos en onkruid. In verband met ochtenddauw is de middag het beste moment op de dag om te maaien. Het gras is in deze periode een stuk vochtiger, maak daarom na elke maaibeurt je maaier schoon met een borstel of met de tuinslang. Het vochtige gras zal zich dan niet in de maaier ophopen.

 

Ga mos tegen

In periodes dat er veel neerslag valt en de zon zich minder vaak laat zien, zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Er zijn enkele technieken die je nu al kunt toepassen om mos minder kans te geven.

 • Bescherm je gazon door het gras wat langer te laten en maai het minder kort.
 • Houden bomen of planten de lichtinval tegen? Snoei deze, zodat het zonlicht het gras weer bereikt.
 • Belucht het gazon, zodat het regenwater kan worden afgevoerd.

 

De bodem beluchten

Heb je dit in september nog niet gedaan, doe het dan nu: je gazon beluchten. Een goede drainage in je gazon is heel belangrijk. De vele regen die valt in het najaar moet namelijk wel kunnen worden opgenomen in de bodem. Met beluchtersandalen, holle pijp of prikrol maak je gaatjes in de grond. Zo zorg je ervoor dat water, zuurstof en voedingsstoffen weer kunnen worden opgenomen in de bodem.

 

Verticuteren

September en oktober zijn geschikte maanden om je gazon te verticuteren. Verticuteer wel wat minder diep, want door de aankomende koude periode heeft het gazon minder tijd om te herstellen. 1 à 2 millimeter diep is voldoende.

 

Grasreparatie

Heb je last van kale plekken in het gras (bijvoorbeeld door het verticuteren)? Zaai dan graszaad bij. Verwijder eerst de kale of dode stukken. De bodem is nog steeds warm genoeg, dus het graszaad krijgt nog de kans om zich te nestelen. Daarnaast kiemen er minder onkruidzaden dan in de rest van het jaar. Dit is wel de laatste maand om in te zaaien. Komt je er nu niet aan toe, wacht dan tot het voorjaar begint.

 

Bladafval verwijderen

Eind oktober vallen de eerste bladeren alweer van de boom. Laat dit blad niet te lang liggen op je gazon. De bladeren nemen het licht van het gazon af. Hierdoor zal het gras geel kleuren en langzaam afsterven. Een dikke laag bladeren heeft zelfs een verstikkende werking op het gazon, want zuurstof kan de bodem niet meer bereiken. En doordat het water niet meer weg kan, kan je gras gaan rotten. Hark de bladeren dus zo snel mogelijk weg. Verwijder het blad ook van je terras. Dit verkleint de kans op onkruid tussen de tegels.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 5
 • MOOWY
  MOOWY

  Beste klanten,

  Kale plekken bijzaaien zou nog net kunnen deze maand (oktober). Dit is ook een goede behandeling bij gele plekken waarin het gras echt dood is. Verwijder het dode organische materiaal als je dit wilt doen en zaai bij volgens de tips op onze adviespagina’s.

  Vriendelijke groet,
  Team MOOWY

 • Roy Beckers
  Roy Beckers

  Ik heb nu last van gele plekken / kapot gras. Ik ga het nu beluchten maar is er mss nog iets anders dat ik kan doen? Een herfst bemesting heeft het al gehad.

 • Willy Boudolf
  Willy Boudolf

  Is er iets met jullie e-mailadres hello@moowy.be daar ik mijn info niet doorgestuurd krijg
  Dit is hetgeen ik wilde vragen
  Beste ,
  Hoe begin ik eraan
  Ik wil mijn gazon verwijderen met een graszoden snijder, en een nieuw gazon aanleggen.
  Hierbij heb ik enkele vraagjes.
  graszodensnijder gaat 1,5 tot 2 cm diep, wat doe ik met te weinig grond welke voor aanvulling
  Mag met na het inzaaien op het gras een klein beetje grond of bodemverbeteraar strooien, welke, dit om te vermijden dat de vogels het zaad opeten.
  daar wij nogal veel vogels hebben in onze tuin, of wat doe ik om dit te voorkomen.
  En kan ik dit nog doen of wachten tot in het voorjaar

  graag indien mogelijk info aub

  met vriendelijke groeten

  Willy

  free-willy2010@live.be

 • Libeer Benny
  Libeer Benny

  Mag ik nu nog bij zaaien. Heb nog een paar kale plekken. Heeft mest genoeg gekregen en het gras werd gevercuteert ook . Grtj

 • Libeer Benny
  Libeer Benny

  Mag ik nu nog bij zaaien. Heb nog een paar kale plekken. Heeft mest genoeg gekregen en het gras werd gevercuteert ook . Grtj

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x