Gazononderhoud in juli

RSS
Gazononderhoud in juli

Zit je deze tijd van het jaar liever in de tuin dan dat je erin werkt? Toch heeft je gazon ook in juli onderhoud nodig. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken en welke je beter kunt laten liggen tot na de zomer. Veel tuinierplezier!

Sproeien

Om het gazon in droge periodes mooi groen te houden, heeft het ongeveer 2,5 tot 3,5 centimeter water per week nodig. In het voor- en najaar krijgt het gras dit meestal wel via de natuur. In de zomer moet je je grasmat een handje helpen. Je kunt wel beter één keer in de week veel sproeien dan elke dag een klein beetje, anders wordt het gras lui. Door één keer overdadig te sproeien, zal het gras dieper wortelen.

Wat is de beste tijd om te sproeien? Doe dit bij voorkeur in de ochtend, wanneer de zon nog niet op haar hoogtepunt is. Sproei je midden op de dag, dan verdampt het water snel en kan het gras verbranden. In de avond sproeien is ook geen goed idee, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. En een gazon dat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes.

Hoelang moet je sproeien in de zomer? Dat hangt af van op welke grond jouw gazon ligt.

gazon sproeien in juli

Sproeien op een gazon op kleigrond

Kleigrond houdt water langer vast, daarom hoef je het minder lang te sproeien dan zandgrond. Geef bij een temperatuur rond de 20ºC ongeveer 30 minuten water en boven de 25ºC 80 minuten. Is het extreem warm? Sproei dan 2 uur.

Sproeien op een gazon op zandgrond

Geef een gazon op een zandgrond bij 20ºC 1 uur water, bij 25ºC 2 uur en bij een hittegolf 3 uur. Is de grond erg droog, dan kan dit meerdere keren per week.

Bij langdurige droogte geldt in veel plaatsen een restrictie op het gebruik van drinkbaar kraanwater. Ga na hoe dit zit bij jouw gemeente.

Wil je mer weten over sproeien, lees dan hier het uitgebreide artikel over sproeien.

Grasmaaien

In de zomermaanden hoef je je gazon niet zo vaak te maaien als in de lente. Door de hoge temperaturen en het gebrek aan water groeit het immers minder snel. Is de vochtigheidsgraad goed, dan kun je één keer per week maaien. Bij droogte is eens per 10-14 dagen voldoende, maar let op dat er niet meer tijd tussen de maaibeurten zit. Onkruid profiteert namelijk maar wat graag van een verzwakt, droog gazon. Maai in droge periodes altijd met scherpe messen. Zo verliest je gras minder vocht na het maaien.

Bescherm je grasmat

In de zomer maken we graag gebruik van het gazon. We recreëren, spelen, zitten en rennen op het gras. Dit komt de kwaliteit van het gras niet ten goede. Wissel daarom wanneer mogelijk zwaar betreden plekken af en geef de andere plekken de kans om bij te komen. Dus verplaatsen maar, die tuinmeubelen, speeltoestellen en dat opblaaszwembad!

Bemesten

Heb je in juni niet bemest? Doe dat dan deze maand. Je gazon kan namelijk wel wat extra versterking gebruiken! Het verliest veel energie door verschillende invloeden (zon, vocht, broei) en doordat je het wellicht veel gebruikt. Bemest met een meststof met een langzame stikstofwerking, anders krijgt het gras een groeispurt. Dit put het gazon uit en bezorgt jou veel maaiwerk. We willen een langzame groei, let hier dus op bij aankoop. MOOWY’s Easy Mow geeft gedurende 90 dagen gecontroleerd voedingsstoffen af. Hierdoor is er geen sprake van extreme groei.

Tuin die gebruiktmaakt van langwerkende gazonmestof

 

Wat doe je deze maand beter niet?

Verticuteren, beluchten, mosbestrijding en gazonrenovatie zijn een te grote aanslag op je gazon in deze warme periode. Wacht hiermee tot aan het eind van de zomer.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 2
 • M. Hertogh
  M. Hertogh

  We zijn al enige jaren bezig om de klaver in ons gazon te bestrijden, maar het blijft een gevecht.
  Wat is volgens jullie de nu echt beste manier?

 • tonschoemaker
  tonschoemaker

  mH ,dOOR JULLIE MOOIE DOCUMENTATIE BEGINT ONZE TUIN STEEDS BETER TE WORDEN ,ALLEENHET GRASVELD NOG NIET NAAR M ZIN MAAR DOOR JULLIE ADVIES OP TE VOLGEN KOMT HET BEST WEER IN EEN PUIKE GRAS MAT

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x