Gazononderhoud in augustus

RSS
Gazononderhoud in augustus

Geef je jezelf lekker even vrijaf deze maand en houd je het bij sproeien? Of kun je niet wachten om die groene vingers van je vrij spel te geven en wil je in je tuin aan de slag? Ook in augustus heeft je gazon onderhoud nodig. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken.

 

Mos verwijderen

Misschien dacht je dat mos alleen in de herfst en winter ontstaat, maar dat is niet waar. In de zomermaanden is de luchtvochtigheid hoog. Dat, in combinatie met enkele grote regenbuien, is het enige wat mos nodig heeft om te groeien. De kans dat je in augustus mos in je gazon vindt is dus groot. Mos in je gazon verwijder je op de volgende manieren:

 • Door te verticuteren: verticuteren is een techniek waarbij je verticaal door het gras snijdt. Hierdoor kam je als het ware al het dode materiaal (viltlaag, mos) uit het gras. Je kunt verticuteren met een verticuteerhark of met een verticuteermachine.
 • Met kalk: mos kan ook het gevolg zijn van een zure bodem. Dit blokkeert de opname van voedingsstoffen. Door kalk te strooien, bijvoorbeeld Lime Plus Kalk, verhoog je de pH en gelijk ook de bodemvruchtbaarheid.
 • Met een mosbestrijder
 • Met ijzersulfaat: een juiste dosis ijzersulfaat doodt het mos binnen 4 dagen. IJzersulfaat wordt voor het gazon ook vaak als micronutriënt toegevoegd aan een gekorrelde meststof waardoor het makkelijk strooibaar is.

Meer tips over het verwijderen van mos? Lees deze 15 tips & tricks.

 

Grasmaaien

In de zomer groeit gras snel. Door het wekelijks te maaien houd je het in topconditie. Maai niet op het heetst van de dag en houd altijd rekening met de 1/3 regel: maai maximaal een derde van de graslengte af. Op die manier verliest het gras zijn groeikracht niet. Is het lang droog, dan raad ik je aan het gras iets hoger te houden. Hierdoor droogt het minder snel uit.

 

Bij droog weer sproeien

Gras heeft in warme periodes elke week 3 tot 4 cm water nodig om mooi gezond en groen te blijven. Valt er niet voldoende regen, dan is het belangrijk dat jij het gras het benodigde water geeft. Sproei twee keer in de week in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Later op de dag verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt.


Is het heel warm en droog (boven de 30ºC), dan kun je aan het einde van de middag, wanneer de zon weg is, licht sproeien om het gazon wat af te koelen. Zorg wel dat het de tijd heeft om te drogen voor de nacht!

 

Emelten en engerlingen uit je gazon houden

Ongedierte in je gazon? Grote kans dat dit emelten of engerlingen zijn. De larven van de langpootmug en bladsprietkevers nestelen zich in de bodem en doen zich tegoed aan de wortels van je gras. Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september, dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon.

 

Bemesten

In augustus verliest het gras veel energie door verschillende weersinvloeden en doordat je het wellicht veel gebruikt. Bemest je gazon met een meststof die wat meer stikstof (N) bevat. Onze langwerkende gazonmeststof helpt je gazon snel haar energie terug te krijgen en blijft wel 90 dagen mooi. Zo gaat je gazon goed beschermd de herfst in. Ook een pluspunt: het gras is direct na het bemesten weer te betreden.

 

Bescherm je grasmat

Staan bij jou de tuinmeubelen op het gras? Heb je een zwembad in de tuin of een (verplaatsbare) trampoline? Om het gras zo min mogelijk te beschadigen is het wijs om deze zo vaak mogelijk te verplaatsen.


Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reactie 1
 • Walter Stabel
  Walter Stabel

  Hoi,
  Ik kijk in het voorjaar weer wat ik nodig heb.
  Groet Walter

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x