Het gazon winterklaar maken

RSS
Het gazon winterklaar maken

In deze blog wil ik meer duidelijkheid creëren over waar we in het latere najaar precies rekening mee moeten houden om het gazon klaar te stomen voor de winter. Zodoende komt het gazon volgend voorjaar veel sneller en sterker terug uit de winterslaap!

Bemesten in het late najaar creëert een boost volgend voorjaar!

Men stelt vaak de vraag aan mij of bemesten in de herfst echt nodig is. Het antwoord is een volmondige JA! Er zijn namelijk drie grote voordelen aan verbonden. De meeste mensen weten dit niet en zullen dit ook niet toepassen en daarom zal jouw gazon het mooiste van de buurt zijn!

Voordeel 1

De gezondheid van het gras wordt verbeterd en het gazon zal qua kleur direct een mooier uiterlijk krijgen. Dit is een leuk voordeel, maar lang niet het grootste voordeel!

Voordeel 2

Door de betere gezondheid van de plant en sterkere celstructuur zal het gazon tijdens de winter langer kleur houden en beter stand houden. Het dunt hierdoor minder uit en zal dus ook minder mos toelaten. 

Voordeel 3

Dit is het allergrootste voordeel van bemesten in het najaar, zelfs laat in het najaar. De herfst is namelijk de allerbeste tijd voor je gazon om een sterker wortelstelsel te ontwikkelen en voedingsstoffen op te slaan. Hierdoor kan het gras wat bijbenen zodra de temperatuur boven de 5 graden komt, ook al is het midden december. Je zal dit tijdens de winter niet merken, maar het volgende voorjaar heeft jouw gazon alle nodige voedingsstoffen paraat om van start te gaan. Hierdoor heb je een enorme voorsprong. Jouw gazon zal snel kleur krijgen en kan je al zo vroeg als februari voor de eerste keer maaien!

 

Tot wanneer kan ik bemesten?

Ik pas altijd 2 bemestingen in het najaar toe. Namelijk een keer rond begin september en een late, wat meer “winter”, bemesting eind oktober/ begin november. Van die eerste bemesting merk je altijd direct veel resultaat in groei, kleur en dichtheid. De “winter” bemesting kan nog prima geven worden in november, maar hoe eerder, des te  meer het gras er direct van profiteert. Gras groeit actief tot 7 graden. Zakt de temperatuur daaronder dan neemt het tot 4 graden nog wel voedingstoffen op, maar ontwikkelt het geen nieuw blad. 

 

Houd rekening met de temperatuur voor het zaaien van graszaad.

Het graszaad moet een bodem temperatuur hebben van minimaal 10 graden om te kunnen kiemen. Daarna moet de temperatuur ongeveer 4 weken boven de 10 graden blijven om zich te kunnen vestigen voor de winter. Jong gras is namelijk gevoeliger aan vorst.  Als het gras niet genoeg tijd heeft om zich te ontwikkelen kan het bij de eerste vorst periode afsterven.  

 

Maaien

Tot eind oktober groeit het gras nog goed, daarom is het belangrijk om wekelijks te blijven maaien. Dit helpt ook om het blad van het gazon te verwijderen. Naarmate het najaar vordert kan je de maaier hoger zetten. Neem als richtlijn 5 à 8 cm. Als het gras te kort wordt gemaaid dan is het minder sterk om de winter te doorstaan. 

Wanneer de temperaturen een week lang constant rond de 5 graden zijn, zal je merken dat de rem erop gaat en dat het gras niet meer groeit. Hierna zal ook je laatste maaibeurt snel volgen. 

TIP: Berg na je laatste maaibeurt de maaier schoon op. Ook de maaier kan je winterklaar maken, ik doe dit altijd door het onderhoud, dat je in het voorjaar zou doen, al gelijk na de laatste maaibeurt te doen. Zo zal je maaier volgend voorjaar klaar zijn voor gebruik en zal hij in 1 keer starten!

 

Houd het gras schoon

Tijdens het najaar willen we het gras nog optimaal laten groeien zodat het sterk de winter ingaat. De grootste vijand in de herfst is het blad dat van de bomen valt. Om te blijven bestaan heeft gras licht nodig, wanneer er teveel blad op het gazon ligt krijgt het weinig licht waardoor het zal afsterven. 

Daarnaast heeft teveel blad op het gazon ook een verstikkende functie waardoor vocht moeilijk verdampt. Dit is de ideale omgeving voor ziektes en schimmels om zich te ontwikkelen. 

Het wekelijks oprapen van blad is erg belangrijk voor de gezondheid van gras en zo geef je mos en ziektes minder kans.

 

Ga voorzichtig met het gras om

Tot slot is het ook belangrijk om het gazon wat te ontzien in de aanloop naar de winter. Voetballen zal bijvoorbeeld schade aanbrengen die niet meer kan worden hersteld voor de winter. Ook tijdens de winter moet je oppassen. Loop zeker niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor breekt de kroon en zal de plant afsterven. Laat sneeuw liggen op het gras, het werkt isolerend. Al met al moet je het gazon proberen te ontzien, het kan namelijk niet herstellen en de opgelopen schade zorgt voor kale plekken na de winter.

 

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 15
 • Humphrey
  Humphrey

  Welke mest soort moet ik nu gebruiken, als het meerdere zijn welke eerst?

 • Hans
  Hans

  Mag je fijne potgrond voor winter op u gras doen

 • MOOWY
  MOOWY

  Engerlingen kan je biologisch bestrijden met aaltjes, lees hier meer over in ons artikel https://www.moowy.be/pages/engerlingen. Let er ook goed op dat je de aaltjes op het juiste moment inzet.

 • Jo Boom
  Jo Boom

  Mijn gras heeft last van engerlingen, wat is daar tegen te doen?

 • MOOWY
  MOOWY

  Koemest beschouwen wij meer als een bodemverbeteraar en dus goed voor een humusrijke grond. Koemest bevat vooral organische stoffen (grasresten), maar onvoldoende voedingsstoffen om speciale gazonbemesting mee te kunnen vervangen.

 • MOOWY
  MOOWY

  Wild gras kan je het beste direct uitsteken zodra je het ziet. Bestrijdingsmiddelen gebruiken geeft helaas geen garantie dat het niet terugkomt en het kan ook zeer snel in het gazon vestigen. Eventueel kan je proberen om de graszoden af te snijden, dan ophogen met nieuwe gestoomde grond en opnieuw inzaaien (liefst in de lente of herfst). Dat is wel een grote klus. Er zijn producten op de markt zoals een pre-emergent, maar wij verkopen deze niet.

 • Eddy Willemsen
  Eddy Willemsen

  Is het goed om mijn gazon op de ouderwetse manier te bemesten doormiddel van koeienmest

 • Cees Stins
  Cees Stins

  Kijk de tuin mannen weten het ook. Wij boeren weten dit uit overlevering van onze voor ouders. Maar hebben nu niet meer het lef om dit te doen omdat het zwaar strafbaar is. De regels makers uit Den Haag menen het veel beter te weten en hebben dit strafbaar gemaakt . Het uitspoelen naar het oppervlakte water zou de waterkwaliteit te slecht beïnvloeden.

 • Hugo Van Goolen
  Hugo Van Goolen

  Op sommige plaatsen groeit er wild gras door mijn nieuw aangelegde graszoden , hoe kan ik dit best bestrijden of voorkomen dat het zich uitbreid.
  Vriendelijke groeten Hugo

 • MOOWY
  MOOWY

  Wanneer een gazon is doorgezaaid kan je Vital plus goed toepassen in de herfst en bij een nieuw ingezaaid gazon adviseren we onze Lawn Starter te gebruiken. Maaien kan in de herfst tot het gras niet meer groeit. Als het een week lang ongeveer 5 graden is, zal het gras minder gaan groeien en volgt snel de laatste maaibeurt. Maai je een eerste keer na het doorzaaien? Zet de maaier dan op de hoogste stand en maai niet meer dan 1/3 van de grasplanten (de bekende 1/3 regel).

 • Geert
  Geert

  Ik heb de 27ste september gras gezaaid. Momenteel zijn de grootste sprieten net 10cm, de meeste zitten rond de 6cm. Zou ik nog een maaibeurt toepassen voor de winter? Moet dit gazon ook een winterbemesting krijgen?

 • Anne van MOOWY
  Anne van MOOWY

  Vlak voor de winter kan je het gazon het beste nog een keer met Vital plus bemesten of je kiest ervoor om het gazon te bekalken, maar let op: gebruik kalk en meststoffen nooit vlak achter elkaar, maar laat er minimaal vier weken tussen. Kalk gebruik je het beste in oktober-november of februari-maart. De Iron+ kan je in de lente strooien, met name wanneer je last hebt van mos, om 7-14 dagen later te verticuteren. Na het verticuteren adviseren we altijd om het gazon ook direct door te zaaien en te bemesten, want het gazon krijgt een flinke opdonder en zal goed herstellen met de juiste voedingsstoffen. In de Verticuteer Compleet Kit zitten alle producten die je voor het onderhoud in de winter (kalk) en het voorjaar (Iron+, Spring boost en graszaad) kunt gebruiken.

 • Marieke
  Marieke

  Ik heb wat delen in het gazon die elk voorjaar vol mos zitten.

  Nu twijfel ik of ik nog een bemesting zal doen met vitalplus of iron+ eind oktober.

  Ik heb begin september nog een keer doorgezaaid en een restje spring boost gebruikt.
  Het gras groeit op dit moment dan ook nog goed.

  En wanneer is dan het beste moment om kalk te strooien ten opzichte van deze bemesting?

 • Groenendaal Cornelis [Cees]
  Groenendaal Cornelis [Cees]

  Mooi en deugdelijk advies, ik lees het graag!
  Met hartelijke groet,
  Cees
  Huizen, Nederland

 • SOnck
  SOnck

  Wat moet ik er op gooien

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x