5 redenen om een gazon aan te leggen

RSS
5 redenen om een gazon aan te leggen

Tegenwoordig gaan veel mensen voor een onderhoudsvrije tuin. Tuinen worden betegeld en het (laten) leggen van kunstgras is in opkomst. Maar als je het mij vraagt gaat er helemaal niets boven een fraaie, échte grasmat. In deze blog geef ik je 5 redenen waarom het de moeite waard is om een gazon te hebben.


Een mooie uitstraling

Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor veel mensen. Is je gazon in goede conditie, dan is het een ware lust voor het oog. Een prachtige, diepgroene grasmat, die zacht aanvoelt aan je blote voeten, waar je op kunt spelen en picknicken. Dat wil toch iedereen?


Een speelplek voor kinderen en/of dieren

Heb je (klein)kinderen of huisdieren? Een gazon is een fijne plek om ze lekker te laten uitrazen. Gras is veerkrachtig en kan echt wel tegen een stootje, dus je hoeft niet bang te zijn dat je grasmat direct beschadigt. En komt je kind per ongeluk ten val, dan is dit een stuk minder pijnlijk op gras dan op tegels. Wil je een plek creëren waar jouw kinderen veilig kunnen spelen, overweeg dan een gazon. Heb je voldoende ruimte, dan kun je het prima combineren met een schommel of een trampoline.


Tijdsbesteding met snel resultaat

Eerlijk is eerlijk: wil je een mooi en gezond gazon, dan moet je aan de bak! Een gazon heeft namelijk veel onderhoud nodig. Grasmaaien, verticuteren, (bij)zaaien, bemesten en onkruid verwijderen zijn een aantal van de taken. Maar heb je groene vingers, ben je graag in de buitenlucht en houd je van klusjes waarbij je snel resultaat ziet? Dan is een gazon echt iets voor jou! Wil je weten hoe je je gazon het best onderhoudt? Onder tips & advies vind je diverse artikelen over de meest uiteenlopende gazononderwerpen.


Minder wateroverlast

Steeds meer tuinen worden betegeld. Maar er is maar één goede hoosbui nodig – en die hebben we tegenwoordig steeds vaker in de lage landen – en de tuin staat blank. Door je tuin te betegelen kan het water zijn weg naar de bodem niet vinden. Niet alleen moet je een manier verzinnen om het regenwater kwijt te raken, maar door het gewicht kunnen de tegels ook nog eens verzakken. Heb je een gazon, dan is de opvangcapaciteit van regenwater groot. Het voedt de bodem en zorgt ervoor dat gras weer gaat groeien en haar groene kleur (terug)krijgt.


Beter voor de natuur

Deze reden ligt in het verlengde van de vorige, maar benoem ik bewust apart. Met tegels in de tuin of door kunstgras neer te leggen, ga je al het bodemleven tegen. Heb je een gazon, dan stimuleer je de biodiversiteit. Zo zijn wormen en torren die in de bodem leven voer voor vogels. Goed, een strak gemaaid gazon biedt geen schutplaats en voeding voor insecten als vlinders en bijen, maar je kunt deze insecten wel lokken door (een stukje van) je gazon wat langer te laten worden. Hiermee geef je madeliefjes en paardenbloemen de kans om te groeien. Dit is weer eten voor insecten. Nóg een goede reden: langer gras is beter bestand tegen droogte en hitte.

Dit zijn mijn tips. Wat is voor jou een reden om een gazon te hebben? Reageer in de comments.

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x