5 nuttige lente TIPS voor een stralend gazon

RSS
5 nuttige lente TIPS voor een stralend gazon

Na de winter is het heerlijk om buiten in het zonnetje een frisse neus te halen en hopelijk de vitamine D reserves wat aansterken. Zoek je nog een reden om naar buiten te gaan? Hieronder vind je onze belangrijkste gazon tips om het hele seizoen te kunnen genieten van een gazon waardig voor barbecues en partijen!

 

TIP 1: Machine onderhoud:

Om er zeker van te zijn dat je grasmaaier het hele seizoen goed presteert geef je hem best een simpel onderhoud voor de start van het nieuwe seizoen.
Verwissel de olie, luchtfilter en de bougie. Maak vervolgens de boven en onderkant van het maaidek schoon. (indien je dit niet na de laatste maaibeurt hebt gedaan) Vergeet niet de bougie te ontkoppelen voordat je samengekoekt gras en andere viezigheid verwijderd onder het maaidek! Om er makkelijker bij te kunnen draai je de maaier op een zijkant. Let er op dat de kant met de carburateur & luchtfilter omhoog staat, zo loopt de carburateur niet vol en voorkom je start problemen.

Maak van de gelegenheid gebruik om de messen te slijpen. Maaien met scherpe messen is cruciaal voor een gezond en sterk gazon. Wat ik een makkelijke optie vind is om een extra maaimes te hebben zodat je vlot kan wisselen. Op die manier krijg je altijd het beste maairesultaat!

Vergeet natuurlijk niet de tank te vullen voor het starten! (Dit is mij eens overkomen…)
 
Besteed je liever het onderhoud uit? Probeer dit dan in het late najaar of in de winter te doen, zo voorkom je lange wachttijden. In de lente draaien tuinmachine werkplaatsen namelijk overuren.

 

 

gazon onderhoud harken moowy

TIP 2: Opruimen & Randen trimmen:

Verwijder takken, dennenappels en andere rommel die tijdens de winter zich hebben verzameld op het gazon. Hark dood gras uit het gazon om het levende gras wat ruimte en lucht te geven. Heb je last van een dikke viltlaag of veel mos, dan is dit het moment waarop je kan verticuteren.

Om het gazon die nette uitstraling te geven steek je randen af met een scherpe spade of een kantensteker, dit is een dankbare klus omdat trimmen van de randen hierna een stuk makkelijker gaat.


 

kale plekken bijzaaien

TIP 3: Kale plekken bijzaaien:

Na de winter ligt het gazon er meestal een beetje dunnetjes bij. Dit komt doordat er in die dagen veel minder licht is. Om te voorkomen dat onkruid deze kale plekken verovert, is het nu een goed moment om ze bij te zaaien met Quick Repair graszaad. Dit snel kiemende graszaad heeft een unieke ProNitro coating waardoor het graszaad na het snelle kiemen goed vestigt en een snel een dichte mat vormt. 

Bewater het pas ingezaaide gras dagelijks gedurende een week. Wacht met maaien tot het jonge gras ongeveer 5 centimeter hoog is. 

 


bemesten gazon moowy

TIP 4: Bemesten: In de lente begint het gras weer te groeien.

Bemest na de eerste maaibeurt met Spring Boost lente meststof. Dit geeft het gras een goede start en stimuleert de wortelgroei. Door de aanwezigheid van magnesium zal het gazon een prachtige groene kleur krijgen. Wanneer je de meststof in 2 richtingen toepast krijg je een mooie egaal resultaat.

 

 

TIP 5: Maaien: Maai in het begin van het seizoen hoog.

Langer gras zal een betere en diepere wortel structuur ontwikkelen, waardoor het beter droogte tolerant wordt. Bovendien verstikt langer gras onkruiden waardoor deze ook verdwijnen. De meeste grassoorten doen het het beste rond de 5 tot 7 centimeter. Maai vooral frequent met scherpe messen en de gouden maai regel is dat je nooit meer dan 1/3 van het blad verwijderd. 

Als je deze 5 makkelijke MOOWY tips volgt blijft het gazon vitaal en kan jij het hele jaar genieten van een prachtige barbecue waardige tuin! 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 3
 • Hilda Haeck
  Hilda Haeck

  Verleden jaar heb ik kalk gestroeid wat moet ik nu geven om mijn gras terug groen te worden

 • MArian
  MArian

  Ik vindt het geweldig Hij heeft altijd zin om te maaien al is het nog zo’n slecht weer

 • MArc
  MArc

  Hoi!
  Wat vinden jullie van die robotmaaiers?
  Marc

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x