Waarom eten honden gras?

RSS
Waarom eten honden gras?

Als hondenbaasje zie je het vast vaak gebeuren: je hond rent het gazon op, maar in plaats van lekker te ravotten gaat hij er bij liggen en begint hij te kauwen op je grassprieten. Honden die gras eten, het komt heel veel voor. Maar waarom doen ze het? Is het slecht voor ze? Kun je iets doen om te voorkomen dat ze je gazon opeten? In deze blog vertel ik je alles over waarom honden gras eten en hoe je ze kunt stoppen je gazon te vernielen.

 

Honden die gras eten: waarom doen ze het?

Veel mensen denken dat een hond gras eet omdat hij last heeft van maagklachten en dat hij wil overgeven. Of dat hij iets mist in zijn dieet en extra voedingsstoffen binnenkrijgt als hij gras eet. Lang werd gedacht dat dit de waarheid was, maar een onderzoek uit 2008 weerlegde dit.

Ja, gras kan honden aan het braken maken, maar dit komt vaak doordat ze niet lang genoeg kauwen en de grassprieten de keel en maagwand kietelen waardoor de hond braakneigingen krijgt. Honden kunnen extra voedingsstoffen (vezels) uit gras halen, maar ze eten het meestal niet om die reden.

De studie wijst uit dat honden voornamelijk gras eten uit gewoonte, omdat ze zich vervelen én omdat ze het lekker vinden. Gras bevat, vooral in het voorjaar, een hoog suikergehalte. Niet alleen wij mensen houden van zoetigheden, onze trouwe viervoeter lust dit ook.

Ook geeft het onderzoek weer dat het eten van gras bij honden een genetische oorsprong heeft. Hun voorouders, de wolven, aten namelijk ook gras. Daarnaast zijn het met name de jonge honden die gras eten. De neiging is bij puppy’s groter dan bij volwassen honden.

 

Is gras eten slecht voor een hond?

Ook al eten ze het meestal niet om die reden, honden kunnen wel extra voedingsstoffen uit gras halen. Zo bevat gras veel vezels, vitamines (B,C,E en K), mineralen (sporenelementen), aminozuren, enzymen en antioxidanten.

Gras zelf is dus in principe niet slecht voor een hond. De meststoffen en/of chemicaliën die je je gazon voedt zijn echter een ander verhaal. Wij gazonliefhebbers besteden veel tijd aan het verzorgen en onderhouden van onze grasmatten, maar sommige mos- en onkruidverdelgers kunnen schadelijk zijn voor het milieu. En voor je hond als hij deze opeet. Lees voor gebruik daarom altijd het etiket en houd je aan de maximale hoeveelheid.

 hond-eet-gras

Huisdiervriendelijke meststoffen

Alle meststoffen van MOOWY zijn huisdiervriendelijk, maar we adviseren je wel om je hond te ontmoedigen aan je gazon te knabbelen nadat je een meststof hebt gestrooid. Better safe than sorry.

Eet jouw hond een paar keer gras, dan hoef je je echt niet meteen ongerust te maken. Komt het echter extreem veel voor én gaat het gepaard met braken, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Houd je grasetende viervoeter weg van de volgende plekken:

  • Plekken waar net kunstmest of onkruidverdelger is gestrooid
  • Waar giftige planten staan
  • Waar veel (en met wormeitjes besmette) uitwerpselen liggen
  • Plekken waar veel uitlaatgassen zijn

 

Hoe voorkom je dat je hond gras eet?

Zoals hierboven benoemd is verveling een veelvoorkomende reden dat honden gras eten. En hier kun je wat tegen doen!

  • Neem je hond mee voor een lekker lange wandeling. Ga naar het bos, het strand, de duinen of het park in de buurt. Wissel af, want een nieuw gebied is uitdagender. Ook voor jouzelf.
  • Leer ze iets nieuws, een kunstje of sport (behendigheid) of volg een training.
  • Geef je hond speciaal hondenspeelgoed om mee te spelen. Een voerpuzzel kan je hond geruime tijd vermaken. En beloon hem met een snoepje!


Hopelijk weet je nu alles wat je moet weten over honden die gras eten. Maar heb je vragen over de gezondheid van gras en gazon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x