Tips voor een koelere tuin: tegels eruit, planten erin!

RSS
Tips voor een koelere tuin: tegels eruit, planten erin!

Het klimaat verandert. Onze zomers kennen steeds langere periodes van hitte en droogte, vergezeld van extreme hoosbuien. Betegelde tuinen houden warmte langer vast en kunnen de grote hoeveelheden water niet kwijt. Wat kun je hieraan doen? Simpel! Bereid je tuin alvast voor op de zomer door enkele tegels in je tuin te vervangen door planten. Zo ga je schade aan je gezondheid en je tuin tegen.

Hoe groener, hoe koeler

Wist je dat het in betegelde tuinen tot wel zeven(!) graden warmer wordt dan bij hun beplante buren? Dit komt omdat tegels zonlicht niet doorlaten, maar reflecteren. De warmte blijft dus aanwezig in jouw leefomgeving. Door (enkele) tegels uit je tuin te halen, voorzie je jezelf dus van verkoeling. Dit is niet alleen prettig in een hete zomer, maar ook nog eens beter voor de gezondheid. Maar er zijn meer voordelen.

Waarom tegels uit de tuin?

Als je tuin bestraat is, dan staat je terras bij een hevige hoosbui in no-time blank. Je herkent het vast wel: plassen blijven staan, de riolering kan het vele water niet aan en raakt overbelast. Planten gaan wateroverlast tegen. Met een gazon of beplanting kun je het water namelijk een bepaalde kant op sturen – de grond in – en wordt het opgenomen in de bodem.

Goed voor de biodiversiteit

Als laatste is het hebben van planten in je tuin ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Je geeft insecten, vogels, egels en andere dieren een plekje om zich te voeden en terug te trekken, wat een positieve bijdrage levert aan het bodemleven. Lees ook mijn 8 tips voor een vogelvriendelijke tuin.

Hoe haal je tegels uit je tuin?

Voor een speels effect kun je op verschillende plekken één tegel verwijderen. Zo behoud je nog voldoende ruimte voor een terras. Hoe verwijder je een tegel die omringd wordt door andere tegels, zonder de omliggende tegels te beschadigen? Het is belangrijk dat je ruimte om de tegel creëert. Dit doe je met behulp van een onkruidschraper. Pak vervolgens een schep en plaats deze onder de tegel om deze los te wrikken.

 
Tip: in plaats van een schep kun je ook twee (oude) schroevendraaiers gebruiken. Wip de tegel omhoog, gebruik een van de schroevendraaiers als stut en verwijder de tegel van zijn plek. Pas wel op je vingers!

Maak een opstaand randje door een paar tegels verticaal terug te plaatsen, zo blijft de resterende bestrating op zijn plek. Vul de ruimte op met tuinaarde, zet de plant in de grond en druk de grond rondom de plant stevig aan. Houd de grond vochtig door te bewateren.

Wat plant je?

Wat komt er in de plaats van de tegels? Wat je maar wilt. Wil je de biodiversiteit verhogen? Plant dan insectvriendelijke planten. Er bestaan diverse mengsels die bijvoorbeeld bijen of vlinders aantrekken. Of ga je voor een plant die weinig onderhoud vergt? Kies dan voor een herfstanemoon, ooievaarsbek, aster of (kruip)vlambloem. Om onkruid tegen te gaan kun je een mulchlaag aanbrengen, zo hoeft tuinieren helemaal niet veel tijd te kosten.

Tegel eruit, gazon erin

Besluit je alle tegels te verwijderen en wil je een compleet nieuwe invulling voor je tuin? Dan kun je ook overwegen een gazon aan te leggen.


Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x