Regenwater opvangen en hergebruiken voor het gazon

RSS
Regenwater opvangen en hergebruiken voor het gazon

Regenwater opvangen en hergebruiken voor het gazon

Als je een prachtig, groen gazon wilt, moet je het gras water geven. Maar langdurige perioden van droogte komen steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan de warme zomers die we tegenwoordig kennen.

Maar er is een manier om het hele jaar door een groen, goed bewaterd gazon te krijgen:

Hergebruik van regenwater.

Deze blog gaat helemaal over het opvangen van regenwater en het onderzoeken van de voor- en nadelen van deze milieuvriendelijke manier om je gazon er prachtig en groen uit te laten zien.


Hoe regenwater te recyclen?

Er zijn twee manieren om regenwater op te vangen en te recyclen.

Een regenton is de goedkoopste oplossing; in wezen een eenvoudig netwerk van goten dat regenwater naar een opslagtank op grond niveau leidt.

Regentonnen kunnen doorgaans tot tweehonderd liter regenwater bevatten. Je giet het opgevangen water gewoon door een tuit onderaan de tank in en gebruikt dit om je tuin water te geven.

Een regenton zal je gazon enigszins weelderig houden, maar het is de moeite waard om een Regenwater Hergebruik Systeem (RHS) te overwegen voor maximale opslagcapaciteit.

Regenton

Wat is een regenwateropvangsysteem?

Regenwateropvangsystemen kunnen maar liefst 6.500 liter regenwater filteren en opslaan. Met dergelijke capaciteiten heb je ook genoeg overtollig water om je toilet door te spoelen en je kleren te wassen.

Een RHS helpt jezelfs om het waterverbruik van je huishouden met tot wel 40% per jaar te verminderen.


Over hoeveel geld praten we?

Een RHS kost je aanzienlijk meer dan een regenton. Regenwateropvangsystemen beginnen vanaf ongeveer € 25 voor systemen op instapniveau, die ongeveer 100 liter water bevatten en tot ongeveer € 500 voor systemen met hogere capaciteiten.

En hoewel 100 liter niet veel klinkt, helpt elke bespaarde druppel water toch het milieu.

Tim Robertson van Save Water Save Money beweert dat als elk Brits huishouden slechts één regenton per jaar zou verzamelen (ongeveer 160 liter), het Verenigd Koninkrijk samen 4 miljard liter zoet water per jaar zou besparen.


Hoe werkt een regenwateropvangsysteem?

Een RHS werkt op precies dezelfde manier als een regenton en verzamelt regenwater uit de dakgoten op je dak - alleen op grotere schaal. De meeste RHS-systemen bevatten krachtige pompen, filters en een opslagcontainer die meestal ondergronds in de tuin wordt begraven.

Een gemiddelde RHS kost meestal ongeveer £ 2500, dus de initiële kosten zijn hoger. Toch lopen de besparingen in de loop van de tijd op (vooral als je een watermeter gebruikt om je rekeningen te berekenen).


Wat zijn de voordelen van regenwater?

Als we de kranen in onze huizen opendraaien, krijgen we water van hoge kwaliteit dat veilig is voor menselijke consumptie; veilig gemaakt met chemische behandelingen uitgevoerd in je plaatselijke zuiveringsinstallatie. Dit maakt ons kraanwater veilig om te drinken, maar de chemische samenstelling van kraanwater is niet altijd perfect voor onze planten.

Regenwater is van nature zachter dan kraanwater en is meestal een geschikte pH-waarde voor je bodem.


Hoeveel kost het om je gazon water te geven?

Sprinklersystemen bieden een populaire methode voor eenvoudige, regelmatige irrigatie van het gazon. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel water je verbruikt als je je sproeier aanzet?

Je kunt hier beter even voor gaan zitten!

Volgens Save Water Save Money kan het gebruik van een tuinslang of een sproeier voor een uur maar liefst 1000 liter water verbruiken.

En als je een watermeter gebruikt, gaat dat veel geld kosten.

Volgens United Utilities:

Een kubieke meter water kost ons gemiddeld € 3,08. 1000 liter water is één kubieke meter, dus een uur sproeien kost € 3,08. En hoewel dit op zichzelf misschien niet per se als een enorm bedrag klinkt, kost het je€ 320,32 als jeje sprinkler twee keer per week, gedurende een jaar, laat draaien.

En om het in een meer herkenbare context te plaatsen: 1000 liter water staat gelijk aan 28 keer een douche nemen of 13 keer in bad.

Het besproeien van je tuin kost dus VEEL water. Puur financieel gezien is het opvangen van regenwater om je tuin te besproeien een fluitje van een cent.


Kan ik een tuinslang met een regenton gebruiken?

Regentonnen zijn geweldig voor het vullen van gieters, maar ze produceren niet genoeg druk om een ​​slang te laten lopen.

Maar er is een oplossing: een elektrische regenwaterpomp – die je voor ongeveer € 50 kunt kopen. Een Elektrische regenwaterpomp zorgt voor voldoende druk om je gazon met een tuinslang te besproeien.


Lees meer over regenwateropvangsystemen

Er zijn online tal van bronnen die je helpen de mogelijkheden te verkennen van het installeren van je eigen regenwateropvangsysteem. Voor meer informatie bekijk dan gerust eens ons artikel over gazon sproeien.

Veel plezier met water geven!

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x