Gazononderhoud na de winter: zo haal je je gazon uit de winterslaap

RSS
Gazononderhoud na de winter: zo haal je je gazon uit de winterslaap

Merk je het ook? De lente is in aantocht. De eerste warme zonnestralen, narcissen en krokussen schieten uit de grond de lucht in, en ik heb de eerste lammetjes al in de wei zien huppelen. Maar als ik naar mijn gazon kijk, dan ligt dat er maar troosteloos bij. Met haar fletse, vaalgroene kleur en gaten in de grond is het gazon nog niet echt een lust voor het oog te noemen. Herkenbaar? De hoogste tijd om je gazon uit zijn winterslaap te halen. Met deze tips is jouw grasmat zo klaar voor het voorjaar!

Voorjaarstip 1: bemesten

Regen, vorst, winterse buien. Je gazon heeft het afgelopen seizoen best veel te verduren gehad. En doordat er geen onderhoud is gepleegd, hebben onkruiden en plagen vrij spel gekregen. Om de bodem weer in een goede conditie te krijgen, is het van belang dat je gazon de juiste voeding krijgt. Tijd om te bemesten! Voor de eerste bemesting van het jaar adviseer ik een meststof met ijzersulfaat. Het helpt het gazon te herstellen na de winter en verdringt mos snel. Is je gazon flets? Deze meststof geeft je gazon een kleurboost. Zo heeft je grasmat binnen een paar dagen die mooie, diepgroene kleur terug. IJzersulfaat verbetert ook nog eens de celstructuur van de grasplant, wat het gras beter bestand maakt tegen verticuteren.

Voorjaarstip 2: verticuteren

In de wintermaanden ontstaat er een viltlaag in het gras: dood organisch materiaal dat blijft liggen en niet goed wordt afgebroken. Daarnaast groeit er ook mos op je gazon. Beide verwijder je door te verticuteren. Met een verticuteerhark of -machine maak je gaten in het gazon. Verticuteren is eigenlijk verticaal je gras maaien. Je geeft je grasmat hierdoor weer de ruimte om te ademen en zich te ontwikkelen. Hoe je verticuteert en wat de voordelen voor je gazon zijn leggen we je uit in dit artikel.

Voorjaarstip 3: onkruid verwijderen

Ik noemde mos al even, maar je zult zien dat ook andere onkruiden de winter hebben overleefd. Klaver is zo’n hardnekkig kruid dat met gemak een strenge winter doorstaat. Het is niet het allerleukste klusje, maar om je gazon weer in ere te herstellen, moet je het onkruid verwijderen. Ik adviseer om dat met de hand te doen, dat is het meest efficiënt. Verwijder je onkruid liever op een ander manier, lees dan deze tips. Weet je niet zeker of een plant onkruid is? Zo herken je onkruid. Zijn er na het verwijderen kale plekken ontstaan? Zaai dan graszaad bij.

Door deze stappen te volgen zul je zien dat je gazon een kickstart maakt voor het nieuwe seizoen. Maar ook hierna is het belangrijk je gazon goed te onderhouden. Dit doe je door nog een paar keer te bemesten, kalk te strooien als de zuurgraad niet op peil is, in droge perioden extra te sproeien en door regelmatig gras te maaien.

Heb jij nog meer tips om je gazon uit de winterslaap te halen? Zet ze in de comments.

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x