Gazononderhoud in september

RSS
Gazononderhoud in september

Gazononderhoud in september

De vakantie is voorbij. De zomer gaat over in de herfst. Misschien krijgen we eerst nog een mooie nazomer, maar vaak dienen in september de eerste tekenen van de herfst zich aan. De dagen worden korter, kouder en natter. Tijd voor onderhoud aan je gazon! In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken.

Verticuteren

September is een goede maand om je gazon te verticuteren. Nu vraag je jezelf wellicht af, wat is het en waarom zou ik dat doen? Allereerst leg ik je uit waarom. Verticuteren is een handeling die je moet doen als je het wilt renoveren. Daarbij is de vraag dus eigenlijk: moet ik mijn gazon renoveren? 

Heb je last van oud gras, dood gras, misschien mos, onkruid of juist een wildplaag? Dan heeft je gazon behoefte aan een renovatie aldus verticuteer beurt. Verticuteren zelf is eigenlijk niets meer dan verticaal maaien, je kamt hiermee al het overtollig dood organisch materiaal uit het gazon. Het is wel een flinke opdonder voor het gras en daarom doen we dit in een periode waarin het goed kan herstellen, zoals de lente en het najaar! Tijdens het verticuteren wordt er ook in gezonde grasplantjes gesneden. 

Wil je zelf ook gaan verticuteren en heb je nog wat meer uitleg nodig? Bekijk dan hier onze speciaal ontwikkelde verticuteer kits of lees ons volledige artikel over verticuteren hier

 

Tijd om je gazon te beluchten

In de zomermaanden wordt er veel gebruikgemaakt van het gazon. Kinderen spelen, huisdieren rennen, misschien plaats je wel tuinmeubelen op het gras, staat er een zwembad of een trampoline. Door het gewicht wordt de grond compacter en krijgt het gras een toplaag. Het gevolg? Regen kan niet meer worden verwerkt. In september is de kans op neerslag al een stuk groter en de herfst brengt zelfs grote hoeveelheden met zich mee. Een goede drainage van het gazon is dus heel belangrijk.

September is dé maand om te beluchten. Met een gazonbeluchter maak je kleine gaten in de grond. Via deze gaatjes kunnen zuurstof, water en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer vinden. Ook maak je door te beluchten extra plaats voor de graswortels om dieper te kunnen groeien. Voorbeelden van een gazonbeluchter zijn een prikrol, beluchtingsvork of – voor de kleinere oppervlakten – beluchtingssandalen.

Is beluchten niet voldoende? Dan kun je je gazon ook verticuteren.

Emelten uit je gazon houden

Last van ongedierte in je gazon? Grote kans dat dit emelten zijn. Deze larven van de langpootmug kunnen flink schade toebrengen aan je grasmat. Ze leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras.

Voorkomen is beter dan genezen! Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september, dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon.


Grasmaaien

Het gras groeit minder snel. Je hoeft vanaf deze maand minder vaak te maaien, maar doe het wel met regelmaat. Vind een moment dat het gras droog is. Grasmaaien terwijl het gras vochtig is, is af te raden. Mulch je normaal gesproken? Dit is de maand om daarmee te stoppen. Door de hoeveelheid vocht verteert mulch niet meer en zal het veranderen in een viltlaag. Dit heeft een verstikkende werking op het gazon.


Najaarsbemesting

Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Medio september, als de eerste tekenen van regen zich laten zien, is een goede tijd om te bemesten. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in. Ik kan het je dus van harte aanraden!


Gazon inzaaien

September is een goede maand om je gazon in te zaaien of bij te zaaien. Je hebt dan het voordeel dat de bodem nog warm is van de zomer. De groei van het gras zal wel trager gaan dan wanneer je in het voorjaar zaait. In de winter stopt gras helemaal met groeien maar zal dit in het voorjaar weer oppakken. Je zult zien dat het dan wel snel gaat. Houd wel de weersvoorspellingen in de gaten. Wordt er langdurig en heftige regen voorspeld, dan is kans op uitspoeling van het graszaad groot en is het zonde van de moeite.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 2
 • polz
  polz

  hallo bedankt voor de nuttige informatie
  het zelfde probleem onkruid en mos
  groeten
  polz

 • Huib Houtappel
  Huib Houtappel

  we hebben veel onkruid en os in het gras, gaarne advies.

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x