Gazononderhoud in maart

RSS
Gazononderhoud in maart

Hoera, we mogen weer! Nu de winter (bijna) voorbij is en de temperaturen het toelaten kunnen we weer lekker in de tuin aan de slag. Heb jij het ook zo gemist? Ik wel! Daarom vertel ik je in deze blog welke klussen je in maart allemaal kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Wat te doen met gazon in maart?

Je gazon komt uit haar winterslaap en de temperaturen komen langzaamaan weer boven de 10 °C. Tijd om weer de eerste stappen te nemen in het gazononderhoud. Dit kun je deze maand doen:

 • Een bodemtest afnemen en kalk strooien
 • De eerste maaibeurt
 • Verticuteren

Doe een bodemtest

Aan het eind van de winter wil je vast weten hoe de bodem eraan toe is. Tip: koop een bodemtest en meet de pH-waarde van de bodem. Goed om te weten: de bodem-pH daalt elk jaar, maar veel (zure) regen versnelt dit proces. Een klei- of zandgrond is sowieso al zuurder van zichzelf.

Gras groeit minder goed op een zure bodem en hierdoor krijgen mos en onkruid meer kans om zich te ontwikkelen. Door een bodemtest af te nemen weet je de status van de bodem waarop jouw gazon groeit. De pH-waarde wordt aangegeven tussen de 1 en 14. Geeft de test pH7 weer, dan is de bodem pH-neutraal. Maar een waarde van tussen de 6 en 6,5 is ook al goed voor jouw grasmat. Is de pH-waarde lager? Dan kun je de zuurgraad van de bodem weer op orde krijgen door kalk te strooien.

Kalk strooien

In kalk zit veel calcium, wat de pH-waarde verhoogt. Door kalk over je gazon uit te strooien zal gras sneller groeien dan mos. Ook zorgt het ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen in de bodem. Wacht na het kalken wel minimaal 3 tot 4 weken voordat je het gazon bemest. Doe je dit niet, dan kunnen het calcium (kalk) en de stikstof (meststof) met elkaar binden waardoor de voedingsstoffen niet worden opgenomen. En dat is natuurlijk zonde.

Wil je meer weten over pH-waardes en kalk? Lees dan: Kalk strooien voor een mooi gazon.

Grasmaaien

Zodra het gras weer begint te groeien, kun je het ook weer maaien. Is het gras aan de lange kant, dan kan het plat gaan liggen en dit beperkt de luchtcirculatie. Maai het gras de eerste keer na de winter tot 6 centimeter. Verwijder het maaisel van het gazon. Dit kan een verstikkende werking hebben op de bodem en de mest, die nog gegeven moet worden, kan hierdoor niet in de grond worden opgenomen. Steek ook de graskanten af. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat je messen scherp zijn. Hoe je dat doet, lees je hier.

Gazon verticuteren

De kans is groot dat er in deze winter mos op jouw gazon is gegroeid. Met de vele regenbuien die ons land kent en weinig zonuren kan mos welig tieren. Maar mos heeft een verstikkende werking voor jouw grasmat en water, licht en voedingsstoffen kunnen hun weg naar de bodem niet meer vinden. Je doet er daarom goed aan om je gazon te verticuteren. Verticuteren is een belangrijke onderhoudstechniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal. Je kamt dit organisch materiaal als het ware uit je gazon en snijdt hiermee de bodem iets in. Je kan verticuteren zien als het verticaal maaien van je gazon.

Let op: verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit dus alleen wanneer de temperatuur het toelaat. De grasmat ziet er na afloop toegetakeld uit, maar dit herstelt snel. Je geeft het gras weer de ruimte die het nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Lees hier ons volledige artikel over verticuteren, inclusief stappenplan.

Tip: strooi ijzersulfaat voordat je gaat verticuteren. Het toegevoegde ijzersulfaat werkt weerstand verhogend en helpt het gazon te herstellen na de winter.

Ik wens je weer veel tuinier plezier! Heb je vragen? Stel ze hieronder.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 3
 • MOOWY
  MOOWY

  Beste,

  Iron plus mag inderdaad al in maart worden toegepast.

  Groene groet,
  Team MOOWY

 • Paul
  Paul

  Bedankt weer voor de update. De handen jeuken om weer met het gazon aan de slag te gaan nu de zon weer veel te zien is. Maar de nachttemperaturen zorgen ervoor dat ik de eerste knipbeurt nog even uitstel

 • Engelen
  Engelen

  Mag ik nu reeds iron+ op mijn gazon strooien , ze geven nog onder nul graden in de nacht . Maar overdag zonnig en tegen 10 graden .

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x