Gazononderhoud in april

RSS
Gazononderhoud in april

Het is april en het tuinseizoen is officieel van start gegaan. En we kunnen weer los! Verticuteren, bemesten, grasmaaien, onkruid wieden, gras zaaien. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Verticuteren

We noemden het al in de blog gazononderhoud in maart, maar misschien was het weer er niet naar of ben je er gewoonweg niet aan toe gekomen: verticuteren. Heb je dit nog niet gedaan, dan kan dat deze maand nog prima. Doe het wel voordat je de eerste meststof toedient. Verticuteren is zeer belastend voor het gazon, maar nu het warmer wordt en het gras weer begint te groeien, kan het ook weer snel herstellen. Wil je meer weten over verticuteren? Je leest er hier alles over.

Bemesten

De voorjaarsbemesting geeft je gazon een welverdiende oppepper. Dat kan het wel gebruiken na de barre wintermaanden. In een lentemeststof zit extra stikstof, dit geeft je grasmat een boost om lekker te gaan groeien en dit geeft het een diepe, groene kleur. Onze Spring Boost is makkelijk toe te passen, geurloos en ongevaarlijk voor huisdieren en kinderen.

Twijfel je nog of je het gazon moet bemesten? Ik geef je 3 redenen om nu aan de slag te gaan!

gazon bemesten met strooiwagen

Reden 1: Met een voorjaarsbemesting help je je gazon te herstellen na de wintermaanden.

Al die gure regen, sneeuwbuien en stormen zijn een aanslag op je grasmat. Verticuteer je het daarna ook nog, dan is het helemaal bar! Door het toedienen van de juiste meststoffen kan het gras een handje worden geholpen in het herstel. Een sterke grasmat zal zich sneller herstellen dan een gazon dat minder gezond is.

Reden 2: Je verbetert de weerstand van het gras.

Een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziektes en plagen. Ook wordt het gazon minder kwetsbaar voor de zwaardere periodes zoals de extreme droogte in de zomermaanden, die steeds vaker voor lijken te komen in ons klimaat.

Reden 3: Een mooie, dichte grasmat.

Een voorjaarsbemesting doet je gras sneller groeien, maar creëert ook echt een vollere en groenere grasmat. En zeg nou zelf: het oog wil toch ook wat?!

 

Grasmaaien

In maart heb je het gras misschien al een eerste keer gemaaid, maar deze maand begint het maaiseizoen pas echt! Na de voorjaarsbemesting kan je het gazon weer regelmatig maaien. In april kan het veel regenen. Let er wel op dat je maait wanneer het gras droog is.

Is het gras toch nog nat wanneer je aan de slag wilt? Deze tips helpen je bij het maaien van nat gras:

  • Sleep je tuinslang ’s ochtends over het gras om regendruppels of dauw van de grassprietjes te verwijderen. Zo zal het gras sneller drogen.
  • Maai het gras in de middag, dan heeft het de tijd gehad om te drogen.
  • Zet je grasmaaier op een hoge stand.
  • Maak je maaier goed schoon na het maaien. Nat gras blijft makkelijk onder de maaier hangen en zorgt voor opstoppingen.
  • Houd de messen van je maaier scherp en geef je vierwieler eens een onderhoudsbeurt. Je leest hier hoe je dat doet.

Onkruid bestrijden

Als gras weer groeit, doet onkruid dat ook. Zie je deze ongewenste plantjes opkomen en jouw (gras)planten verdrukken, verwijder ze dan direct. Lees hier 15 manieren om onkruid te verwijderen, bestrijden en voorkomen.

Gras zaaien

Kale plekken in het gazon? April is de perfecte maand om bij te zaaien. De bodemtemperatuur stijgt, het gras groeit en de buien zorgen voor een natuurlijke bewatering. Ook als je grasmat wat dunner oogt doe je er goed aan om graszaad bij te zaaien. Zo groeien er altijd weer nieuwe grassprieten, die de oude vervangen en onkruid de ruimte ontnemen om te groeien. Wist je dat jonge gazons beter bestand zijn tegen ziekten en onkruid? Door bij te zaaien verjong je het gazon!

graszaad in hand


Wil je graszoden leggen? Ook dat kan goed in april. Je leest er alles over in onze graszoden FAQ.

Welke tuinklussen doe jij nog meer deze maand?

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x