5x Tuinieren met je kinderen

RSS
5x Tuinieren met je kinderen

Zitten jouw kinderen veel binnen? Spenderen ze uren voor de tv of op de telefoon of tablet? En wens je soms dat ze wat vaker naar buiten gaan? Laat je kinderen helpen in de tuin. In deze blog geef ik je 5 tips van klusjes die ze prima zelfstandig kunnen uitvoeren of – nog beter – die jullie samen kunnen doen. Op naar quality time met de kids!

 

Samen plantjes in de grond zetten

Hartstikke leuk om te doen met (kleine) kinderen: plantjes in de grond zetten. Wil je de tuin opfleuren met vrolijke plantjes? Laat je zoon of dochter hierbij helpen. Tip: verzin een vaste taakverdeling. Zo kun jij het gat graven en kan je kind watergeven en enkele mestkorrels in het gat strooien. Misschien is het wel beter als jij het plantje uit het potje haalt en in de grond zet, in verband met de broze wortels die gemakkelijk kunnen afbreken. Maak er samen een feestje van en zorg dat de tuin er leuk uitziet. Voeg verschillende kleuren, vormen en hoogtes toe voor een speels effect.

 

Creëer een eigen moestuintje

Geef je kinderen een eigen hoekje in de tuin waarin ze zelf mogen bepalen wat ze planten. Zet dit stukje grond vervolgens af met paaltjes en lint of stenen, zodat ze precies weten waar hun tuintje begint en eindigt. Op deze manier leren ze over het verzorgen van planten én groeit hun verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om je zelfverbouwde groenten te zien groeien en om te snoepen van zelfgekweekte aardbeien.

 

Heitje voor karweitje

Misschien deed je dit vroeger zelf ook wel: langs de deuren gaan om geld te krijgen in ruil voor klusjes. Laat het snoeien van de heg of strooien van meststoffen over aan de volwassenen, maar onkruid verwijderen of grasmaaien is een prima taak in ruil voor een extra zakcentje.

 

Maak een wormenbak

Van composteren kun je leren. Door het maken van een wormenbak leer je je kinderen meer over hoe composteren en het bodemleven in de grond werkt. Zo pak je dat aan:

  • Plaats compostwormen in een houten bak of emmer met gaten in de bodem en dek het af met een deksel. Het is belangrijk dat er contact met de bodem mogelijk is.
  • Vul de bak minimaal een keer per week aan met gft-afval.
  • De wormen eten het afval op en verwerken dit, samen met schimmels, bacteriën en bodemdiertjes, tot compost.
  • Schep de compost uit de bak en geef dit als voeding aan je planten.
  • Compost wordt direct opgenomen door de bodem. Het helpt planten groeien, maakt ze weerbaar tegen ziekten en zorgt voor een goede oogst.

 

Maak vogelhuisjes

Eerder schreef ik een blog over hoe je een vogelvriendelijke tuin creëert. Vogels dragen bij aan een gezond bodemleven en aan de biodiversiteit. Maak samen met je kinderen vogelhuisjes waarin de vogels in jouw tuin zich kunnen terugtrekken. Maak van hout een huisje en laat je kind deze beschilderen. Vergeet de huisjes af en toe niet schoon te maken en tel samen de vogels in de tuin.

Moedig je kind aan! Positieve aandacht is belangrijk om je kind betrokken te houden. Laat ze zien en ervaren hoe leuk het is om in de tuin aan de slag te gaan en te zien wat de aarde te bieden heeft.

Vorige post Volgende post

  • Louis Hooft
Reacties 0
Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x