10 tips voor het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid en ongedierte

RSS
10 tips voor het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid en ongedierte

Het voorjaar is bij uitstek het moment om weer eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Bomen en planten komen weer tot leven en er kan weer gezaaid worden. Helaas komen met de gewilde planten ook de ongewilde indringers mee. Onkruid schiet de grond uit en verschillende insecten doen zich tegoed aan jouw planten en grasveld.

Uiteraard kun je dit tegengaan met onkruidverdelgers en insecticiden, maar beide brengen meer schade toe aan de omgeving én onszelf dan je misschien denkt. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke oplossingen beschikbaar. Daarom geef ik in dit blog 5 tips voor hoe jij op een milieuvriendelijke manier onkruid bestrijdt en 5 tips om ongedierte tegen te gaan.

 

Tip 1: verwijder onkruid met kokend water

Een gemakkelijke en goedkope manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, waardoor deze zal sterven. Let wel op: de wortels roei je er niet mee uit. Wil je dat het onkruid wegblijft, dan moet je deze methode meerdere keren toepassen.

 

Tip 2: bestrijd onkruid met organische bodembedekkers

Bedek het onkruid met een laag mulch, bijvoorbeeld grasmaaisel, compost of cacaodoppen. Of plant bodembedekkende planten. Met name zaadonkruid zal hierdoor sterven. Meer tips om te mulchen lees je hier.

 

Tip 3: gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen bevatten natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor planten. Sommige onkruidverdelgers zijn al na enkele uren opgelost, waardoor je op dezelfde dag alweer kunt planten of zaaien. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing aandachtig door.

 

Tip 4: draag beschermende kleding

Grijp je naar de bestrijdingsmiddelen, zorg er dan wel voor dat je beschermende kleding en handschoenen draagt. Want ook al is het een biologische variant, het blijft een middel waarmee je iets bestrijdt. Draag dus oude kleding, goede tuinhandschoenen en eventueel tuinlaarzen.

 

Tip 5: schoffelen en schrapen

Het beste voor het milieu én het effectiefst is en blijft toch het verwijderen van onkruid met, de hand, een schoffel of een onkruidschraper. Je verwijdert het onkruid op deze manier met wortel en al en bent er dus echt vanaf. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus, dus ben je niet vies van noeste arbeid, dan is dit jouw manier.

 

Tip 6: leg een natte krant op je gazon

Huh, hoor ik je denken. Dit is een tip om van slakken af te komen. Slakken houden van vochtige plekken. Ze zullen daarom op de natte krant kruipen. Verwijder de krant wel van het gras als deze nog nat is.

 

Tip 7: lok vogels naar je tuin

Een natuurlijke manier om van insecten af te komen, is door ze voedsel te laten zijn voor vogels. Vogels eten namelijk de insecten die jij liever niet in je tuin hebt. Lees mijn 8 tips voor een vogelvriendelijke tuin.

 

Tip 8: lok egels naar je tuin

Egels zijn echte alleseters en ze kunnen je tuin ontdoen van redelijk grote insecten, zoals kevers, slakken, larven, regenwormen, etc. Je kunt egels lokken door een schaaltje eten (bijvoorbeeld bessen of andere vruchten) en water voor ze neer te zetten.

 

Tip 9: bestrijd de natuur met de natuur

Wist je dat je plagen zoals engerlingen en emelten kunt bestrijden met aaltjes? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Deze microscopisch kleine beestjes vinden hun prooi, dringen naar binnen en gebruiken deze als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood.
Ook voor bladluis zijn natuurlijke bestrijders te vinden. Lieveheersbeestjes eten tot wel 5000 bladluizen tijdens hun volwassen leven. Plaats ze op de aangetaste plant en je bent zo van deze plaag verlost. Je kunt zelf op jacht, maar je kunt ook de larven van een lieveheersbeestje kopen en wachten tot ze ontpoppen.

 

Tip 10: houd je tuin opgeruimd

Verwijder blad of (rottend) hout zo snel mogelijk. Laat je dit liggen, dan zal ongedierte, zoals mieren, hier een nest in maken. Maar zeg nou zelf: een opgeruimde tuin is toch wel zo fijn!

Onkruid en ongedierte op een natuurlijke manier uit je tuin houden kost aanzienlijk meer tijd en moeite, en zal regelmatig herhaald moeten worden, maar je doet uiteindelijk het milieu, je tuin en jezelf een groot plezier! Heb jij nog tips? Deel ze hieronder.

Vorige post Volgende post

 • Louis Hooft
Reacties 4
 • John
  John

  Dag Rudy,
  Heb je ook tips of bestrijdings middelen tegen bladluizen.
  John

 • Pieter-Jan
  Pieter-Jan

  Dag Louis,
  De spring boost meststof heeft gezorgd voor een mooi groen gazon. Ik heb in het voorjaar ook het meeste onkruid uit het gazon kunnen halen. Enkel groeit klaver nog weelderig door het gazon. Vooral nu in de zomer wanneer het gras minder snel groeit, blijft de klaver wel nog hard doorgaan. Hoe kan ik klaver best bestrijden?
  Vriendelijke groeten,
  Pieter-Jan

 • MOOWY
  MOOWY

  Hallo Rudy,

  Met veel geduld proberen uit te zoeken waar de grootste mierenhopen zitten en deze met een schep te verplaatsen, kan werken hoewel dit ook het gazon aantast. Kale plekken kan je opnieuw inzaaien met onze Quick Repair. Een grote bloempot vullen met tuingrond en op de ingang van het nest zetten lokt de mieren ook waarna je in twee weken de pot met inmiddels het nest erin kan verplaatsen. Ook met aaltjes kan je biologisch mieren bestrijden. Een lokdoos is ook een optie, maar heeft wel een (geringe) impact op het milieu.

  Veel succes!

 • Rudy De Vriendt
  Rudy De Vriendt

  Beste , echt goede tips . Leer er altijd uit . Mijn tuin ligt er piekfijn bij maar toch heb ik last van hopen aarde in mijn mooi gras van mieren , wat is het beste wat ik kan doen om deze beestje te doen verhuizen of verwijderen. Dank bij voorbaat. Mvg Rudy

Reageer
Naam*
E-mail*
Bericht *
* Verplichte Velden
x
x